Tot mai mulți administratori de cafenele interzic sau limitează accesul celor care lucrează de la distanță pe calculator. Ocupă mese și consumă puțin, spun patronii localurilor.
Această tendință a fost observată în toate capitalele europene unde, la fel, au apărut interdicții. Subiectul a născut deja controverse.
Cluj-Napoca a fost orașul care ar fi dat tonul la noi, iar oamenii s-au obșnuit cu regula de a nu sta la masă cu laptopul în față. Deocamdată, doar în weekend.
Reporter: Dacă ar fi în timpul săptămânii te-ai supăra?
Băiat: „Nu neapărat supărat. Aș sta acasă să lucrez, dar na, îți interzice cumva să faci o activitate care poate să te ajute, dacă nu ai unde să lucrezi acasă.”
Bărbat: „Înțeleg conceptul sau ideea de a nu bloca foarte mult o masă. Cred că este întemeiat motivul.”
Proprietarii nu mai acceptă ca un client să stea câte 4-5 ore la o cafea și să nu cumpere nimic în rest.
Rebeca Rednic, manager cafenea: „Este un cartonaș prin care informăm oaspeții că nu se pot utiliza laptopurile în zilele de weekend și de ce. Deja oamenii sunt obișnuiți cu regula noastră, dar și colegii noștri se apropie și le explică foarte frumos ce-ar putea să facă în timpul acesta de calitate pe care îl petrec la noi. Prea puține situații avem în care oamenii refuză.”
Aceeași tendință este observată și în București, unde există cafenele care nu permit deloc utilizarea laptopurilor în incintă.
Radu Tănase, director executiv HORECA: „Sunt cafenele care au adoptat acest lucru încă de când s-au deschis. O cafenea mică trebuie să rotească mesele în așa fel încât să aibă un anumit nivel al încasărilor pentru a-și plăti chiriile, materiile prime, angajații, dar și alte cafenele mai mari care au adoptat acest lucru și poate fi și din alt motiv. Când mergi la cafenea mergi să socializezi, să te relaxezi, până la urmă, nu să lucrezi.”
Această schimbare vine și ca o reacție la creșterea numărului de nomazi digitali și de liber profesioniști.
Aida Chivu, specialist HR: „Angajatul își dorește din ce în ce mai mult să lucreze într-un mediu aparte, diferit față de birou sau chiar față de acasă. Dar dacă ai un job mai creativ, unde ai nevoie de un pic de stimul intelectual, acela nu îl găsești la fel de simplu acasă. Și atunci oamenii au ales foarte des în ultimii ani să iasă. Să iasă în cafenele.”
În Spania, barurile și cafenelele din Valencia și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care uită să plece. Aceștia nu au voie deloc să lucreze în astfel de spații.
sursa: Pro TV