Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru legea care va permite eutanasirea sau împușcarea urșilor din „zonele cu risc foarte mare”. Decizia de a iniția un astfel de proiect vine după ce marți o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Bușteni.

„Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone. Nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară.

Am vorbit și cu dl președinte al Camerei, dl Simonis, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament.

Pornim inițiativa și asta este, vom cere o seiunea extraordinară.

Este evident că primează viața omului, dar nu va fi liber la împușcat urșii pe teritoriul României fiecare când vrem și cum dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a declarat premierul Ciolacu.

Context. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, marți seara, inițierea proiectului pentru gestionarea urșilor.

”Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare.

Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare”, a mai spus ministrul Mediului, la Antena 3 CNN.

O tânără turistă a fost atacată de un urs pe Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Victima a fost găsită, iar recuperarea trupului acesteia era extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului.

Ursul a fost împușcat. Decizia de împușcare a ursului a fost luată în condiţiile în care animalul i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încercau recuperarea cadavrului tinerei de 19 ani.

Inspectoratul de Poliție Județean Prahova a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic, iar parchetul urmează să se pronunțe și sub aspectul legalității împușcării exemplarului de urs. (sursa)

Articolul precedentCum să ne ferim de caniculă. Cinci sfaturi care vă pot ajuta să faceți față temperaturilor extreme
Articolul următorIoan Mang: Delegația Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților în Polonia (FOTO)