În primăvară, în perioada de vârf a vaccinării anti-COVID, România ajunsese la aproape 1.000 de centre de vaccinare, cu 1.481 de fluxuri, însă acum mai sunt funcționale doar 580, cu 836 de fluxuri, conform datelor comunicate HotNews.ro de către Comitetul de coordonare a vaccinării. Aceasta, în condițiile în care din cauza scăderii drastice a ritmului de vaccinare, autoritățile au început de la jumătatea lunii iunie închiderea unor centre, afirmând atunci că erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.
În 2 mai, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, anunța că erau funcționale 997 de centre de vaccinare, cu 1.481 de fluxuri.
Premierul Florin Cîțu susținea atunci că ținta este de 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID în România până la 1 iunie. Până la acea dată însă, fuseseră vaccinate doar 4.336.728, din care 3.589.563 cu schema completă. Pragul de 5 milioane de persoane vaccinate a fost atins abia la finalul lunii iulie.
De atunci, ritmul vaccinării anti-COVID în România a început să scadă drastic, fiind zile, în lunile de vară, cu 5.000 de persoane vaccinate.
În 15 iunie, Valeriu Gheorghiţă anunța închiderea temporară primelor centre de vaccinare. El spunea că în 11 centre activitatea va fi sistată temporar, în 127 – programul va fi redus, iar 70 de fluxuri fuseseră deja închise în contextul în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.
Medicul militar afirma atunci că nu se doreşte închiderea definitivă a centrelor de vaccinare deoarece este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni, iar acestea trebuie să fie pregătite să fie reactivate la nevoie.
Câte centre de vaccinare mai sunt funcționale acum în România
În România, până luni, 20 septembrie, se vaccinaseră 5.384.683 de persoane, dintre care 5.264.610 cu schema completă.
La acest moment, conform datelor comunicate la solicitarea HotNews.ro, în România mai sunt funcționale 580 de centre cu 836 fluxuri.
HotNews.ro a solicitat Comitetului de coordonare a vaccinării și situația centrelor de vaccinare închise și prezint[ datele așa cum au fost transmise, cu mențiunea că diferența este mult mai mare (417) între numărul de centre funcționale în perioada de vârf (997) și numărul celor existente acum (580):
- “Pentru 237 centre activitatea a fost sistată temporar;
- Pentru 407 centre programul de lucru a fost redus;
- Pentru 477 fluxuri activitatea a fost sistată temporar”. (sursa)