Din nou avem o explozie a infecţiilor respiratorii din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. Cifrele ne dau frisoane: fie că vorbim de viroze, gripe sau pneumonii, peste 100.000 de astfel de cazuri au fost raportate în ultima săptămână în România. Camerele de gardă din toată ţara se sufocă.
Unităţile de primiri urgenţe sunt din nou pline: un nou val de viroze, infecţii respiratorii şi gripe aduce sute de bolnavi la camerele de gardă. George s-a trezit cu noaptea în cap pentru a veni de la Tulcea la Bucureşti cu întreaga familie. În oraşul natal nu există pediatru la Urgenţe, aşa că n-a avut de ales: a condus patru ore pentru a ajunge cu cei mici la Institutul Matei Balş din Capitală.
Boala care a trimis 100.000 de români la spital în ultima săptămână
George, pacient: Treizeci, 38 cu cinci a făcut prima dată, după am început să îi dăm sirop antitermic. Îi scade, iar îi creşte după 2-3 ore. Toată familia noastră, trei nepoţei. Doi pneumonie şi gripa B şi suntem următorii, ei se tratează şi de acum două zile am început şi noi. Eu, tuse, dureri de oase, de muşchi.
Paciente:– Stare generală de rău, durere de gât, durere de cap, chiar cea mai rea stare de până acum.
– Este o repetare, o recidivare a răcelii.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Numărul de prezentări de aici de la Camera de Gardă de la Institutul Matei Balş a crescut cu peste 30% faţă de acum două săptămâni. Zilnic, sunt aproximativ 300 de bolnavi care ajung aici la urgenţe, cei mai mulţi dintre ei sunt cu infecţii respiratorii, gripă dar şi Covid.
Gabriel Nistor, infecţionist: Avem mai multe cazuri de pneumonii bacteriene, fie că vorbim de pneumococ şi de obicei pacienţii ăştia vin cu o stare alterată şi necesită internare. Febră înaltă, tuse persistentă, stare generală influenţată. Dacă avem simptome, autoizolare, dacă totuşi trebuie să mergem în locuri aglomerate să purtăm mască. Dacă vorbim de o infecţie virală, nu automedicaţie cu antibiotic.
Schimbările bruşte de temperatură ar fi cauza principală a exploziei de îmbolnăviri.
Adrian Marinescu, infecţionist: Când sunt nişte modificări bruşte de temperatură, posibilitatea de a mă adapta la nivel de organism e categoric redusă. Îmi trebuie un interval de timp şi de obicei nu-l am, plecând de aici, riscul de a face diverse infecţii.
Cel mai frig a fost la mijlocul săptămânii, când în Capitală şi mai multe zone din ţară, precum Covasna, Gorj şi Prahova, a nins. Miercuri dimineaţă, temperatura a coborât la minus 3 grade Celsius în Bucureşti, iar până după-amiază a crescut cu 13 grade faţă de prima parte a zilei. Şi joi au fost diferenţe mari. La Craiova au fost minus 14 grade Celsius seara, iar dimineaţă s-au înregistrat minus 2. Sfârşitul de săptămână ne aduce temperaturi de 20 de grade în zonele de câmpie. Însă de marţea viitoare, în majoritatea zonelor din ţară, valorice termice scad din nou sub 10 grade Celsius. (sursa)