Politologul Andrei Țăranu a analizat prestația Guvernului Bolojan. Profesorul universitar a transmis un semnal de alarmă referitor la pericolele ce implică proiectele de asumare a răspunderii, într-o coaliție prea puternică, așa cum este cabinetul în exercițiu.

O opoziție prea slab reprezentată din punct de vedere numeric, așa cum se întâmplă în cazul AUR, SOS și POT, face ca Guvernul Bolojan să poată pune în aplicare decizii „la limita autoritarismului”, cu „elemente nedemocratice”.

„Unul din reproșurile care i s-au adus Guvernului Boc în perioada 2010–2012, până când și-a dat demisia, a fost faptul că a trecut în 2 ani 17 legi, unele dintre ele extrem de importante, prin asumarea răspunderii. Unele dintre ele își fac simțite până astăzi efectele, cum ar fi alegerea primarilor într-un singur tur, ca să dăm doar un exemplu. Deci, din acest punct de vedere, pot să fie trecute și elemente nedemocratice. Pot să fie trecute și elemente care sunt la limita autoritarismului și care nu mai pot, după – dacă se schimbă majoritățile – să mai fie reparate vreodată.

De asta, din punctul meu de vedere, angajarea răspunderii trebuie să fie făcută doar în situații de extremă tensiune politică. Nu-mi dau seama dacă este acest moment. Domnul Bolojan ar trebui să aibă puterea politică, nu doar cea administrativă, de a conduce și de a negocia coaliția și să obțină negocierea pe pachetul de măsuri în interiorul coaliției”, a comentat Andrei Țăranu, pentru Gândul.

Andrei Țăranu: „Aduceți-vă aminte de perioada 2010–2012!”

O opoziție redusă la tăcere pentru o lungă perioadă o poate propulsa peste câțiva ani pe primul loc în opțiunile românilor, avertizează analistul politic.

„Asta conduce la a pune Parlamentul între paranteze. Practic, majoritatea parlamentară devine doar o mașină de vot și, de obicei, face ca opoziția – oricare ar fi aceea – să fie împinsă într-un colț și să nu mai conteze. Și din punctul ăsta de vedere, din nou, aduceți-vă aminte de perioada 2010–2012, când a făcut ca opoziția să crească nemăsurat după cele 17 asumări de răspundere ale Guvernului Boc. (…)

Faptul este că USL-ul, care era opoziția din momentul respectiv, a câștigat la alegerile parlamentare din 2012 o cifră enormă, și anume 66%, tradus în 77% din ocuparea Parlamentului – adică, prin anii ’90 nu mai fuseseră obținute asemenea cifre – tocmai pe spatele unei guvernări mult prea autoritare și a unei construcții care s-a dovedit a fi un uriaș cu picioare de lut. 80% din hotărârile Guvernului Boc au fost modificate rapid de Guvernul Ponta”, a mai precizat politologul. (sursa)

Articolul precedentGuvernul ar vrea sa desființeze mii de posturi din primării
Articolul următorA început războiul între palatele Victoria și Cotroceni? Analist: „Avem doi politicieni cu orgolii și viziuni diferite”