De multe ori, experiența cerută de angajatori la locurile de muncă din România îi descurajează pe tinerii care abia au absolvit facultatea. Pentru a evita joburile nedorite, specialiștii în resurse umane îi sfătuiesc să facă mai multe internship-uri (n. r. stagii).

Căutarea unui loc de muncă se poate transforma rapid într-o corvoadă pentru tineri, dornici să își câștige primii bani. De aceea, experții de pe piața muncii le recomandă să se documenteze bine legat de ceea ce își doresc și să facă pași în acea direcție încă din facultate. Iar voluntariatul în organizații nonguvernamentale poate constitui un plus în CV-ul viitorilor angajați.

”Primul lucru pe care eu îi sfătuiesc este să facă voluntariat și practică pe bune în timpul facultății și asta înseamnă să se implice în una, două sau chiar trei organizații neguvernamentale și să încerce să participe la proiecte cât mai diverse și să-și asume cât mai multe roluri în proiectele respective, astfel încât să poată să prezinte când discută cu angajatorii un pic de experiență practică din zona asta de ONG. Ar trebui să nu rateze niciun fel de ocazie de internship și de practică, adică să facă pe bune perioadele acelea de practică pe care facultatea le prevede în programul de studii, dar nu numai asta. Ei trebuie să caute mereu să acceseze programe de internship în companii, mai ales în acelea din domeniul care îi interesează. Ar fi bine să facă și puțină cercetare să vadă care sunt companiile din sectorul sau domeniul în care ei și-ar dori să lucreze”, a declarat Doru Șupeală, consultant de management și expert în recrutare, pentru Ziare.com.

Participarea la târguri și conferințe, ideale pentru viitori angajați

De asemenea, platformele precum LinkedIn, eJobs sau Best Jobs sunt și ele de mare folos în momentul în care proaspeții absolvenți sunt în căutarea locului de muncă. Pot face căutări încă din perioada studenției, deoarece se pot interesa de dinainte care sunt cerințele postului. O listă cu angajatorii care sunt activi în domeniul de interes este și ea de ajutor, mai spune specialistul. Mai mult, contactul cu cineva din domeniu poate face diferența.

”Un alt sfat ar fi să-și caute mentori, și mentor nu înseamnă neapărat o persoană cu care să te întâlnești fizic, ci să-și caute profesioniști din aria care îi interesează și care produc chiar și conținut online. Sunt foarte mulți care scriu pe bloguri sau fac vloguri, Tiktok-uri, o mulțime de materiale documentare despre profesiile lor și despre specificul profesiilor lor. A avea informație directă de la cineva care practică profesia respectivă, concret ce înseamnă munca respectivă îți dă un avantaj fantastic în momentul în care te duci la un interviu. Asta înseamnă că te interesează și demonstrează capacitatea ta de a înțelege lucrurile, lucruri care sunt punctate destul de bine de angajatorii care sunt serioși.

Foarte important este ca tinerii să nu încerce să păcălească intervievatorii, deoarece aceștia își vor da seama repede de minciună. Sinceritatea este așadar cea mai bună ”armă” în momentul angajării, dar și o mentalitate bună, fiindcă de multe ori compensează lipsa experienței.

Dacă doar stai să aștepți să-ți dea cineva un job și să-ți spună ceea ce ai de făcut, e o soluție pierzătoare, ci trebuie să cauți să demonstrezi angajatorului că ai interes, te-ai străduit să descoperi ideea respectivă. Altă idee ar fi să meargă la evenimentele care sunt gratuite, la conferințe în care se expun, târguri, expoziții și să meargă efectiv să întrebe la târgurile companiilor. Dacă sunt pe bani le pot cere organizatorilor să le facă un favor, să-i lase gratuit, să le dea o bursă, sau un discount mare. Important e să caute activ evenimentele din domeniu și să fie prezenți acolo, pentru că te duci, întrebi, schimbi o idee cu oameni, pui întrebări. Faptul că arăți curiozitate, arăți interes pentru domeniul respectiv, primești o carte de vizită, îți faci un contact, o primă relație cu cineva din interiorul industriei, sectorului în care vrei să lucrezi, e foarte valoros”, a conchis Doru Șupeală.

Cursurile și un portofoliu cu proiecte, atuuri către un loc de muncă

Un portofoliu poate oferi și el credibilitate în fața angajatorilor, deoarece demonstrează exact lucrurile concrete pe care tânărul le-a făcut. Asta poate dezvălui și faptul că e o persoană dornică să învețe și să descopere cât mai mult domeniul respectiv.

”Sunt foarte importante proiectele personale sau de grup desfășurate până la angajare, dar altele decât voluntariat – cum ar fi cele legate de a construi ceva, a dezvolta ceva – deoarece dovedesc implicare. Participarea la cursuri online sau obținerea de certificări poate compensa lipsa de experiență, ori că e curs cu diplomă sau fără arată implicarea și dorința de a învăța. O altă sugestie este aceea în care tinerii să facă o evaluare de genul GFS de potențial pentru a arăta angajatorului ce abilități are”, a explicat Doru Dima, expert consiliere în carieră, pentru Ziare.com.

Nu în ultimul rând, documentarea înaintea unui interviu este esențială, deși cei mai mulți, din păcate se duc la interviuri fără să știe nimic despre firma respectivă, despre performanțele ei, despre clienții cu care se mândrește, mai adaugă specialiștii.

Conform unui comunicat eJobs.ro, domeniile care au cea mai mare nevoie de candidați fără experiență sunt retail, industria alimentară, servicii, call center/BPO, turism, transport/logistică şi producţie, fiecare dintre aceste sectoare având peste 1.500 de joburi postate de la începutul lunii mai şi până la jumătatea lunii iunie. 83,3% din totul joburilor adresate celor fără experienţă sunt pentru România, 11,4% pentru străinătate şi 5,3% remote.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună, în timp ce pentru joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună. (sursa)

Articolul precedentCriză politică în Europa? Coaliția de guvernare de la Berlin s-a prăbușit
Articolul următorAnunț al ministrului Rafila. Lista cu substanțe pe care să nu le consumi înainte să te urci la volan a fost finalizată