Scara neputinței, scara inutilității sau scara indolenței. Toate 3 descriu foarte fidel rezultatul final al scării de pești realizată în centrul Oradiei, chiar în fața primăriei apreciatului oraș Art Nouveau – scrie asociația ecologică și pentru pescuit Aqua Crisius într-un articol publicat pe Facebook.

Iar asta se întâmplă când peștii nu contează, deși chipurile se face o lucrare, cu multe zerouri, tocmai pentru ei!

Este incontestabilă oportunitatea lucrării, care permite accesul pietonal pe malul Crișului Repede chiar pe sub podul Ferdinand, din inima orașului, dar așa-zisa scară pentru pești reprezintă un monument de ineficiență.

Nu s-a reușit nici măcar alegerea malului corect pentru construirea acestei lucrări hidrotehnice, în ciuda faptului că acum câțiva ani, când încă eram custozi de arii naturale protejate ne-am gândit la problema fragmentarilor longitudinale de pe Crișul Repede și Crișul Negru, existând schițe, studii și muncă de teren, realizate până la urmă voluntar, pentru că au rămas neplătite, de către administratorul acestor ape, fiind ulterior ignorate cu vehemență, în mod inexplicabil, parcă în dispreț față de vietățile acvatice.

Deși cu greu am putea găsi vreun aspect pozitiv în privința modului de proiectare și construire a pasajului, care nu respectă vreo prevedere din numeroasele ghiduri destinate refacerii conectivității longitudinale a râurilor, una dintre principalele probleme ale așa zisei scări de pești e accesul din aval, locul pe unde s-ar presupune că ar intra peștii în ea. Accesul în construcția hidrotehnică ar trebui să fie atractiv, adică un debit anume, orientat corect, care să îi determine pe pești să o găsească, pentru a putea intra în ea cu scopul de a depăși pragul transversal construit în râu pentru a proteja podul Ferdinand.

Dar acest lucru nu se întâmplă, intrarea fiind amplasată cum nu se putea mai prost, la vreo 50 de m sub spumele care vor atrage peștii mânați de diferite nevoi să avanseze pe râu în sus. Acești pești nu vor avea de unde să știe că au o scurtătură undeva pe mal, 50 de m mai jos, pentru că pur și simplu nu așa funcționează peștii.

Dar asta se întâmplă când într-un proiect atât de important sunt implicați doar ingineri constructori, nu și vreun biolog sau un specialist în domeniul acestor construcţii, care înțelege nevoile faunei acvatice.

Iar ca să fie totul cât de ineficient posibil, coloana de apă din așa zisa scară de pești abia măsoară în unele porțiuni 10 cm adâncime, în condiții de debit redus, care va fi practic majoritar, având în vedere seceta din ultimii ani. Asta înseamnă că orice pește trecut de prima tinerețe ar fi cu spatele pe afară în cazul în care s-ar produce vreo minune și ar încerca să acceseze construcția în cauză.

Și asta nu e totul, în interiorul scării, la un moment dat, spațiul prin care se trece măsoară doar 13 cm lățime. Ceea ce din nou condamnă peștii despre care am scris adineauri la un eventual blocaj total, iar cum marșarierul este absent, nu le-ar rămâne decât să aștepte eventuale debite mai mari care să îi înlăture din postura de “dop”.

Cât despre geamurile laterale ale așa-zisei scări de pești, așa-i că v-ați fi așteptat să fi văzut prin acestea sub apă și implicit peștii care accesează construcția? În presă se anunța că ”ferestrele de observație le vor permite pietonilor să vadă viața acvatică a Crișului Repede”. Luați-vă gândul! Geamurile sunt deasupra apei, adică pietonii vor vedea prin ele betonul și suprafața apei, iar ce se va afla sub aceasta, rămâne tot ascuns ochiului fără lentilă polarizată. Practic se va vedea prin acele ferestre exact ceea ce se vede în orice parte a râului, adică suprafața apei. Că nu avem pești zburători în Criș!

Mare păcat, avem exemple excelente de exemplu la Kisköre pe Tisa, la nici 150 de km distanță, unde nu doar că oricine poate vedea printr-o fereastră peștii care urcă prin pasajul a cărei funcționalitate nu poate fi contestată, dar există si un webcam live, care transmite imaginile respective pentru oricine dorește să observe ihtiofauna migrând: https://www.idokep.hu/webkamera/izsoldistvan.

Rămâne totuși întrebarea, bun, bun, toate acestea, dar DE CE?

Pentru că peștii momentan NU CONTEAZĂ! Cu foarte mici excepții, în afară de situația servirii cu mămăligă și usturoi, aprope nimeni nu dă 2 bani pe ei!

Soluția în cazul de față? Reconstruirea pasajului ținând cont de nevoile minime ale peștilor, ideal pe malul opus, unde curentul este mai intens și implicit atractivitatea mai mare! Suntem conștienți că șansele să se întâmple acest lucru sunt egale cu mulțimea vidă!

Dacă ar fi după noi, construcția nu ar trebui să fie recepționată. Dar nu e după noi și cum trăim în țara lui “las-o că merge și așa”, probabil acest articol va fi cel mult ignorat.

Dar haideți să schimbăm odată pentru totdeauna percepția față de aceste animale înotătoare , care au evoluat de sute de milioane de ani în apele noastre și merită ceva mai bun din partea noastră!

De acum înainte postările noastre vor fi însoțite și de hashtagul #pestiiconteaza, în speranța că împreună reușim să creștem respectul față de aceste ființe necuvântătoare care au ghinionul să fie aproape invizibile, fiind acoperite de apă. (sursa)

Articolul precedentLasconi (USR) explică de ce nu se retrage pentru Nicușor Dan. “E diferența dintre dragoste și viol”
Articolul următorCe s-a întâmplat, de fapt, în ziua când Ponta spune că a sacrificat România pentru a salva Serbia. Explicația Hidroelectrica