COMUNICAT DE PRESĂ

Cu siguranță fiecare dintre noi am avut cel puțin o ocazie până acum, când cunoașterea unor noțiuni elementare de prim ajutor au fost sau ar fi fost utile în diverse situații. De altfel, cunoașterea noțiunilor de acordare a primului ajutor ar trebui să constituie un fundament de cunoștințe obligatorii din punct de vedere civic, pentru a putea acționa până la sosirea unităților medicale de urgență.

În acest sens, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor se află constant în mijlocul comunității, prin cursuri de acordare a primului ajutor (BLS – Basic Life Support) în școli, la sediul SAJ Bihor sau activități ale diverselor ONG-uri preocupate de cunoașterea acestor noțiuni elementare și totodată necesare.

Pornind de la aceste activități în care cadrele medicale și voluntarii SAJ Bihor sunt angrenate în mod benevol, ne-am dorit să ducem aceste cursuri la următorul nivel al pregătirilor către publicul general, dorind să prezentăm nu doar noțiunile de bază, ci și elemente suplimentare care ne pot fi de folos în viața de zi cu zi.

Astfel că pe data de 21 septembrie 2024, vom organiza evenimentul „Extreme Medical Adventure” în Vârtop,prin care ne propunem să efectuăm pentru un număr de aproximativ 200 de participanți, un curs de noțiuni de asistență medicală de urgență a pacientului traumatizat, precum și un curs de Basic Life Support ce vor fi susținute de personalul medical de specialitate din cadrul SAJ Bihor.

Programul primei ediții al „Extreme Medical Adventure”:

  1. Curs de noțiuni de asistență medicală de urgență a pacientului traumatizat susținut de către doamna dr. Simona Harapu;
  2. Curs de Basic Life Support (BLS) susținut de către asistenții medicali Crina Ungur, Antonia Bele, Sergiu Mocanu și Alexandru Papp;

În cadrul celor două cursuri, cadrele medicale SAJ Bihor vor prezenta diferite situații limită cu care ne putem confrunta în viața de zi cu zi, acolo unde câteva secunde sunt cruciale în salvarea celor dragi nouă sau celor din jurul nostru.

De-a lungul anilor, ne-am confruntat cu foarte multe situații în care un ajutor primit de la o persoană cu minimă pregătire de prim ajutor, a fost de mare folos în cadrul manevrelor medicale efectuate de către colegii noștri, sosiți ulterior la fața locului. Fie că vorbim de eliberarea căilor aeriene, așezarea pacientului în poziția laterală de siguranță sau aplicarea corectă a diferitelor mijloace de imobilizare în cauzul unor traumatisme, toate sunt elemente care contează dacă sunt aplicate corect, până la sosirea echipajelor. De aceea ne-am dorit mereu să fim implicați activ în mijlocul comunității noastre prin aceste cursuri, iar de această dată dorim să o facem în cadrul acestei prime ediții la o scală mult mai largă, atât cu personalul tehnic/administrativ (TESA) din cadrul SAJ, cât și cu cetățenii interesați de aceste aspecte și elemente.” – Dr. Liciniu VENTER, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Bihor.

„În cadrul acestei prime ediții al <Extreme Medical Adventure>, ne propunem să instruim o plajă largă de persoane, pornind de la personalul SAJ Bihor, care în mod constant este instruit, ajungând la persoane fără experiență și pregătire medicală, dar al căror ajutor poate să însemne totul pentru persoanele care spre exemplu suferă un stop cardiac, sunt victimele unor accidente sau al altor traumatisme, persoane care au suferit un înec sau au fost electrocutate sau alte cazuri de urgențe medicale. Suntem încrezători că publicul va primi cu căldură și acest eveniment prin care ne mobilizăm în mijlocul comunității și dorim totodată să invităm pe această cale pe toți cei interesați să participe în 21 septembrie la ceea ce ne dorim să reprezinte un eveniment anual în continuă creștere.” – Dr. Sever NEGRINI, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Bihor.

Prima editie al Extreme Medical Adventure va avea loc pe amplasamentul poianei din centrul Satului de Vacanță Vârtop (lângă biserică) pe 21 septembrie 2024, începând cu ora 11.00, unde pe lângă aceste cursuri, cei interesați să participe vor putea să servească prânzul și cina alături de cadrele SAJ Bihor, precum și să profite de un foc de tabără la finalul evenimentului.

Persoana de contact desemnată din cadrul SAJ Bihorccu privire la eveniment, este dl. dr. Sever NEGRINI – Director medical – tel.: 0746 347 464; e-mail: director.medical@ambulantabihor.ro

Articolul precedentGuvernul Ciolacu începe negocierile pentru cumpărarea, de către statul român, a portului strategic al Republicii Moldova (HARTA)
Articolul următorCalendarul alegerilor prezidențiale, pe masa Guvernului. Ce se mai află pe agenda de azi a Executivului