Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat o nouă terapie pentru diabetul de tip 1, prin care pacienții cu această afecțiune primesc celule pancreatice donate capabile să producă insulină. Și totul se întâmplă prin intermediul unei perfuzii.
Prima terapie celulară pentru diabetul de tip 1 a fost aprobată de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) la 28 iunie
Medicamentul, denumit Lantidra, constă într-o perfuzie de celule pancreatice producătoare de insulină de la un donator decedat. Este primul tratament aprobat pentru persoanele cu diabet de tip 1, care nu își pot regla nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul injecțiilor sau perfuziilor standard de insulină, relatează NewScientist.
Lantidra este o perfuzie prin care se administrează celule pancreatice de la donator în vena principală a ficatului. Cei care o primesc trebuie să ia medicamente imunosupresoare, pentru a împiedica sistemul lor imunitar să respingă celulele donatorului, care secretă insulină.
FDA a luat această decizie pe baza a două studii clinice, în care participanții au primit între una și trei perfuzii cu acest tratament. Aproximativ 70% dintre aceștia nu au mai avut nevoie să ia insulină timp de un an sau chiar mai mult după perfuzie, iar 30% nu au mai avut nevoie de tratament mai mult de cinci ani.
În prezent, medicamentul este aprobat pentru adulții cu diabet de tip 1 care se confruntă cu episoade repetate de glicemie foarte scăzută.
Încă nu se știe exact când va intra medicamentul pe piață, dar FDA a lansat ca o potențială dată ziua de 14 noiembrie, Ziua mondială a diabetului. (sursa)