- Situația generală privind controalele efectuate în iunie 2025
În luna iunie 2025 la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost controlate un număr de 157 unităţi; s-au aplicat 250 sancţiuni contravenţionale, din care 38 amenzi în cuantum de 350.000 lei şi 212 avertismente.
1. ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ, în iunie 2025 are în un număr de accidentați din 18 accidentați cu urmări de incapacitate temporară de muncă. Numărul unităţilor controlate în iunie 2025este 66, pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă s-au dispus de măsuri de remediere şi au fost aplicate 112 sancţiuni contravenţionale, din care 104 avertismente (89 avertismente au fost verbale) și 8 amenzi în valoare totală de 50.500 lei.
2. ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ, în iunie 2025 au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control un număr de 91 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislaţiei muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006, etc.
Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus diferite măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 138 sancţiuni contravenţionale, dintre care 108 avertismente (78% din totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) şi 30(22% totalul sancţiunilor în domeniul r.m.)amenzi în valoare totală de 299.500 lei.
În domeniul relațiilor de muncă, în luna iunie 2025, din totalul de 138 sancţiuni contravenționale:
-129(93% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi altele decât munca nedeclarată, din care: 24 amenzi în cuantum total de 75.500 lei și 105 avertismente.
-9(7% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care: 6 amenzi în cuantum total de 224.000lei și 3 avertismente.
În ceea ce privește munca nedeclarată au fost depistate 8 unități, pentru primirea la muncă a 13 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost aplicate 6 amenzi în valoare totală de 200.000 lei și 3 avertismente.
Dintre acestea:
-7 unități pentru primirea la muncă a 11 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost aplicate 6 amenzi de 200.000 lei și 1 avertisment.
-2 unități pentru primirea la muncă a 2 salariați prestând activitate cu depășirea duratei de muncă stabilite în contractele individuale de muncă cu timp parțial. Au fost aplicate 2 avertismente.
Persoanelor fizice depistate fără contract individual de muncă li s–au aplicat 15 sancțiuni contravenționale constând în avertismente.
În ceea ce privește munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale) au fost depistate două unități desfășurând muncă subdeclarată cu 3 persoane. A fost aplicate 2 amenzi în valoare totală de 24.000 lei.
Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată: baruri, lucrări de construcții, alte transporturi terestre de călători, activități de curățenie, recuperare materiale reciclate, alte activități poștale și de curier.
Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
II. În perioada 16.06.2025-20.06.2025 s-a desfășurat Campania națională pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate și pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind securitatea și spnătatea în muncă, de către angajatorii care desfășoară activitatea în domeniile „construcții clădiri” –cod CAEN 41, “lucrări de geniu civil” cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcții” cod CAEN 43.
In domeniul relațiilor de muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 26 unități. Au fost aplicate 25 sancțiuni din care 8 amenzi în valoare totală de 103.000 lei și 17 avertismente.
Au fost sanctionate in total 18 societati comerciale.
Pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară s- a aplicat o amendă in valoare totală de 1.000 lei și un avertisment.
Pentru munca nedeclaratăs-a aplicat 3 amenzi în valoare totală de 80.000, fiind identificate 4 persoane care desfășurau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă. Pentru munca subdeclarată s-a aplicat o amendă în valoare totală de 16.000 lei.
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale s-au aplicat 8 sancțiuni din care 4 amenzi în valoare totală de 6.000 lei și 16 avertismente.
S-au dispus 35 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Principalele neconformități constatate în acţiunile de control au fost următoarele
-primirea la muncă a unei persoane fără incheierea unui contract individual de muncă;
-nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.
-nerespectarea prevederilor art.16 alin.4 din Legea nr. 53/2003 republicată privind obligația de a ține la locul de muncă copia contractelor individuale de muncă;
-nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și sfârșit a programului de lucru;
-întocmire foi colective de prezență neconforme cu realitatea;
In domeniul securitate sănătate în muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 22 unităţi. Au fost sanctionate in total 20 societati comerciale.
Au fost aplicate 51 sancțiuni din care 6 amenzi în valoare totală de 43.000 lei și 45 avertismente.
Principalele neconformități constatate în acţiunile de control au fost următoarele
-necomunicarea declarațiilor prealabile;
-nu s-au comunicat Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor declarațiile prealabile întocmite pentru șantierele temporare;
-nu s-au respectat măsurile tehnice prevăzute de legislația specifică privind protecția împotriva riscurilor generate de echipamentul electric de joasă tensiune și instalațiile electrice;
-nu s-au verificat prelungitoarele și cablurile de alimentare ale echipamentelor de muncă electrice pentru a preveni pericolul de scurtcircuit și electrocutare, precum și pentru a asigura protecția împotriva influențelor externe;
-nu s-au luat măsuri pentru a asigura că echipamentele de muncă puse la dispoziția lucrătorilor corespund tipului de activitate și pot fi utilizate în siguranță, fără risc pentru securitatea și sănătatea acestora;
-nu au fost prezentate planurile proprii de securitate și sănătate în muncă elaborate pentru șantierele temporare;
-nu s-au luat măsuri privind delimitarea, îngrădirea și semnalizarea adecvată a zonelor periculoase din șantierele temporare.
III. Evidenţa contractelor individuale de muncă şi salariaţilor conform prevederilor H.G.905/2017
La data de 30.06.2025 numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor este de 25.984 cu un număr de 164.515 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 30.06.2025 în judeţul Bihor este 188.398.