Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea în Parlament pentru primul pachet de măsuri fiscale. Pe ultima sută de metri au fost făcute câteva modificări, dar esența a rămas neschimbată.
TVA urcă la 21%, accizele cresc, impozitele se măresc, iar salariile și pensiile din sectorul bugetar vor fi înghețate anul viitor. În plus, câștigurile din jocuri de noroc vor fi supra-impozitate, iar subvențiile partidelor reduse cu 40 %. Între timp, opoziția a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, împotriva guvernului.
Ilie Bolojan, premierul României: „Este un pachet de masuri pe care suntem nevoiți să le luăm într-o perioadă foarte scurtă. Nu este un gest ușor. Nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înțelegând consecințele după ce vom lua aceste măsuri. Este o urgență națională si un act de responsabilitate”.
În forma finală a pachetului de măsuri fiscale, cota standard de TVA a fost majorată la 21%, față de 19% până acum.
Cota redusă va fi 11%, față de 9%, pentru categorii precum: alimente, medicamente, cărți sau lemne de foc.
Locuințele nu mai sunt pe această listă. Vor beneficia de TVA 9% doar cei care dau avans în această lună. Vor crește accizele cu 10% la alcool și carburanți. Se majorează și accizele la tutun.
Guvernul vizează și taierea banilor pentru partidele politice cu 40%, dar si creșterea numărului de contribuabili la sanatate.
Ilie Bolojan, premierul României: „Introducerea CASS pentru pensii de peste 3.000 de lei. Se plătește doar partea care depășește suma de 3.000 de lei. Obiectivul este creșterea numărului de contribubili la sănătate. Azi avem puțin peste șase milioane de contribuabili și peste 16 milioane de beneficiari. Sistemul nu poate funcționa în aceste condiții”.
CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei
Pensionarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor plăti și ei contribuția la sănătate, pentru sumele care depășesc acest prag, până în ianuarie 2028, termen agreat chiar pe ultima sută de metri.
Șomerii, părinții cu indemnizație de creștere a copilului și cei care primesc venit de incluziune vor primi ajutoarele acordate de stat, din care se rețin automat 10 procente, ca asigurare de sănătate, și vor fi considerați asigurați.
Femeile în concediu prenatal și postnatal nu vor plăti CASS.
Mamele minore vor beneficia în continuare de bursa de 700 de lei, care fusese inițial anulată.
Sunt schimbări și pentru coasigurați, adică soțul, soția sau părinții fără venituri proprii, care, de luna viitoare, nu mai sunt exceptați de la plata contribuției la sănătate.
Cei care îi au în întreținere trebuie să completeze o declarație la ANAF, prin care se angajează să plătească, într-un an, 2.340 de lei pentru fiecare coasigurat. Inițial, jumătate trebuia plătită acum, jumătate anul viitor, însă în varianta finală trebuie achitat doar un sfert din sumă, iar restul anul viitor.
De la 1 ianuarie 2026, impozitul pe dividende va crește la 16%, profiturile suplimentare ale băncilor și companiilor de jocuri de noroc vor fi, de asemenea, impozitate mai mult. Cei care obțin câștiguri din jocuri de noroc plătesc impozite mai mari, în funcție de praguri, de la 4 la 40%.
Unele măsuri se referă la aparatul de stat. În 2026 nu vor mai exista majorări de salarii, se limitează angajările, dar și sporurile nejustificate, spune premierul în Parlament.
Iar bursele din învățământ vor fi restructurate
Ilie Bolojan, premierul României: „Bursele vor fi acordate doar pentru merit real, minim nota 9%, 15% dintr-o clasă, iar bursele sociale pentru nevoi reale. Se elimină acea anomalie prin care aproape o clasă întreagă primea burse fără performanțe”.
Opoziția amenință cu o moțiune de cenzură
Liderul AUR, George Simion, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, însă abia săptămâna următoare. Președintele Camerei, Sorin Grindeanu, i-a atras atenția că opoziția are la dispoziție trei zile să depună o moțiune.
George Simion, președintele AUR: „Vom depune o moțiune și o vom vota luni”.
Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților: „Prima dată trebuie să o depuneți și apoi să o votați”.
Chiar și așa, pentru ca guvernul condus de Ilie Bolojan și, implicit, proiectul de măsuri fiscale să pice, opoziția trebuie să obțină jumătate plus unu din voturile parlamentarilor, adică 233 de voturi din 465.
Asta înseamnă că, matematic, șansele ca o moțiune să treacă sunt foarte mici. Actuala configurație parlamentară, AUR, SOS și POT ar putea aduna doar 134 de voturi, fără sprijinul altor partide.
Ilie Bolojan, premierul României: „Vreau să închei cu un apel adresat fiecărui român. România are o șansă reală să devină mai puternică, dacă trecem cu bine acest moment dificil. Apelul meu către opoziție este acesta: participați la îmbunătățirea deciziei, nu la blocarea lor. Dacă țineți la România, spuneți-le românilor adevărul. Acesta este singurul patriotism economic real. Azi, ca să fim cât se poate de onești, facem ceea ce trebuia făcut de ieri. Dragi români, avem convingerea că vom duce țara noastră pe linia de dezvoltare corectă. Dumnezeu să ne ajute!” (sursa)