Cel mai ieftin gaz este în România și Croația, iar cel mai scump este în Portugalia și Italia, potrivit Eurostat. Prețul combustibilului a crescut în a doua jumătate a anului 2024.

„Creșterea se datorează în mare măsură faptului că taxele au revenit la nivelurile lor obișnuite în multe țări ale UE, după ce scutirea de taxe datorită crizei energetice provocate de Rusia a fost revocată”, a explicat Eurostat.

Diferențele de preț în Europa sunt cu adevărat enorme. De exemplu, pentru 100 kWh în Suedia se plătesc 18,93 euro, în Olanda – 16,71, în România – 5,41, în Croația – 4,56, în Turcia – 2,13 etc.

Per total, în cadrul CE, gazele naturale sunt cele mai ieftine în România și Croația. Acestea sunt două state membre care au reușit să își reducă dependența de Rusia, menținând în același timp prețurile scăzute datorită strategiilor lor energetice inteligente și ambițioase, arată profit.ro.

România este una dintre cele mai independente din punct de vedere energetic țări din UE și intenționează să devină complet autonomă în ceea ce privește gazele naturale. De o importanță crucială în acest sens este proiectul Neptune Deep – pentru extracție în Marea Neagră, care se așteaptă să fie operațional în 2027 și să dubleze producția de gaze naturale în România.

Croația a lansat încă din 2021 terminalul de gaze naturale lichefiate, de importanță mare, de pe insula Krk. Și intenționează să crească livrările cu 82% în următorii trei ani. (sursa)

Articolul precedentSorin Grindeanu a fost votat ca președinte interimar al PSD!
Articolul următorCine este cetățeanul român de 26 de ani (născut în Ucraina), care se visa actor și manechin, pus sub acuzare în Anglia pentru incendierea casei premierului britanic Keir Starmer