Sâmbătă, 29 martie, România trece la ora de vară, astfel că ceasurile vor fi dare înainte cu o oră, respectiv ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Tradițional, ajustarea orei se face în weekend pentru a minimiza efectele asupra programului de lucru și a somnului. Prin această schimbare pierdem o oră de somn, însă ne putem bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei.
Trecerea la ora de vară în UE
Schimbarea orei va avea loc simultan în toate țările Uniunii Europene, dar cu mici diferențe în ceea ce privește ora exactă la care se face ajustarea.
De exemplu, în România, ceasurile vor fi date înainte la ora 03:00, în timp ce în Germania și Franța schimbarea se face la ora 02:00. Scopul principal al acestei modificări este de a maximiza lumina naturală pe parcursul zilei, însă dezbaterile privind impactul său asupra sănătății continuă să fie un subiect controversat.
România a aderat pentru prima dată în anul 1932 la ora de vară. Între anii 1943 și 1979, practica schimbării orei s-a suspendat. În anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie.
Renunțarea la practica de schimbare a orei
Dezbaterea privind renunțarea la practica schimbării orei de doua ori pe ani durează de mai mulți ani, însă nu s-au făcut încă pași concreți pentru acest lucru.
Comisia Europeană a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei după un sondaj la nivelul UE, în urma căruia măsura s-a bucurat de un sprijin copleşitor. Practic, din 4,6 milioane de răspunsuri, 84% au fost în favoarea renunţării la schimbările orare.
Iniţial, Comisia a dorit să impună la renunţarea la această practică din 2019, dar rapiditatea demersului a întâmpinat rezistenţă din partea unora dintre statele membre.
În 2019, eurodeputaţii au votat marţi, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021. Un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut. Totuși, măsura a fost amânată și nu a fost aplicată nici până în ziua de azi.
Unul dintre motivele pentru care nu s-a renunțat încă la această practică ține și de impactul socio-economic pe care îl poate avea o asemenea schimbare.
Schimbarea orei de vară implică industrii întregi precum transportul aerian, feroviar și rutier, care trebuie să-și sincronizeze programele cu ale altor națiuni. În plus, afacerile care au legături comerciale importante cu alte țări ale UE ar putea fi afectate negativ de o decizie unilaterală de abandonare a orei de vară.
Există și studii care sugerează că ora de vară are beneficii asupra economiei prin încurajarea consumului și o scădere a consumului de energie în anumite perioade ale zilei.
În România, discuțiile asupra avantajelor și dezavantajelor legate de ora de vară continuă să fie un subiect de dezbatere atât la nivel guvernamental cât și în rândul populației. Se ia în calcul impactul biologic asupra populației, tradițiile și obiceiurile locale, precum și cercetările științifice recente care adesea oferă rezultate mixte privind utilitatea orei de vară.
Efectele asupra sănătății
Studiile au relevat faptul că modificarea orei legale provoacă un disconfort asupra majorităţii populaţie
Adaptarea la ora de vară poate provoca anumite tulburări de somn, o stare acută de oboseală și iritabilitate, mai ales în primele zile după schimbare. De asemenea, poate scădea nivelul de concentrare, ceea ce poate afecta performanța la locul de muncă, dar și starea generală de sănătate.
Schimbarea orei poate crește riscul de probleme cardiace și accidente rutiere în perioada imediat următoare. Oamenii sunt cei mai vulnerabili la pierderea somnului ca urmare a schimbării orei. Potrivit unui studiu, în medie, o persoană doarme cu 40 de minute mai puțin în ziua de luni după trecerea la ora de vară, potrivit SleepFoundation.org.
Pentru ca oamenii să nu resimtă din plin trecerea la ora de vară, se recomandă ajustarea treptată a programului de somn cu câteva zile înainte, petrecerea timpului în natură și evitarea consumului de cofeină în exces.
Efecte asupra transportului
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.
“Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA informează publicul călător că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulaţia trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri”, se arată într-un comunicat al companiei.
Impactul asupra circulaţiei trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulaţie la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaţionale care tranzitează graniţele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.
La nivel naţional, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staţiona pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor. (sursa)