♦ Sunt 15 sectoare mari din economie care în ultimii cinci ani au avut creşteri de la 80% la 165%. Unele sunt industrii-cheie pentru economia României, cum ar fi construcţiile, altele sunt mai puţin vizibile, dar extrem de importante, cum ar fi cercetarea-dezvoltarea.

Cercetarea-dezvoltarea, IT&C-ul, construcţiile, învăţămân­tul, sănătatea şi fabricarea tutu­nului sunt cele şase sectoare din economie care au avut cel puţin o dublare a afacerilor în ultimii cinci ani, arată o analiză a ZF inclusă în catalogul Cele mai dina­mice companii din România care va apărea în curând pe piaţă.


Cristina Roșca: ZF a selectat 15 sec­toa­re în cazul cărora ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165%. Unele sunt industrii-che­ie pentru economia României, cum ar fi con­struc­ţiile, altele sunt mai puţin vizibile, dar extrem de importante, cum ar fi cercetarea-dezvoltarea.

În cazul sectorului de cercetare-dezvoltare tre­bu­ie menţionat că pe acest cod caen domină institutele de cercetare de stat, ponderea firmelor private fiind nesemni­ficativă. Mai mult, lider raportat la rata de creştere a cifrei de afaceri, sectorul de cercetare-dezvoltare este extrem de mic în România, cu o cifră de afaceri de numai 3,5 mld. lei, adică 0,14% din cifra de afaceri totală a companiilor din România.

În top zece creşteri se află de altfel încă două sectoare de activitate care sunt nesem­ni­ficative din perspectiva cifrei de afaceri generate, dar care indică tendinţe demne de luat în seamă: învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli private, şcoli de dez­voltare profesională pri­vate) şi activităţi vete­rinare.

O privire de ansamblu la nivelul celor 15 sectoare mai relevă două lucruri.

Pe de-o parte, sectorul construcţiilor a tras după sine alte două domenii – arhitectură şi inginerie şi activităţi de peisagistică, curăţenie şi servicii pentru clădiri. Pe de de alta, două industrii cultural-recreative sunt în top şi anume acti­vităţi sportive, recreative şi distractive şi activităţi de creaţie şi interpretare artistică.

Prezenta lor între domeniile cu cea mai bună evoluţie în ultimii cinci ani poate fi un semnal că puterea de cumpărare a crescut şi oamenii sunt acum dispuşi să aloce bugete şi pentru produse şi servicii care nu mai sunt de strictă necesitate. Iar asta nu poate fi decât o veste bună.În ultimii cinci, multe dintre businessurile locale, ca de altfel şi cele internaţionale, au trăit evenimente şi emoţii cât pentru decenii întregi. De la creşteri economice la crize sanitare şi de la războaie şi crize geopolitice la inflaţie record, totul s-a întâmplat în perioada 2018-2023. Iar asta, cu siguranţă, a avut impact asupra tuturor sectoarelor din economie.

Doar că, ce pentru unele a fost un avantaj, pentru altele a fost un dezavantaj. Şi ce pe unele le-a săltat, pe altele le-a îngropat. Spre exemplu, pandemia a adus în prim plan sectorul sanitar şi industria farma, în timp ce turismul şi ospitalitatea s-au dus în cap timp de doi ani. Apoi, problemele geopolitice au făcut ca industria armamentului şi energia să fie pe prima pagină a ziarelor ca „staruri”, în timp ce piaţa de M&A – cel puţin în regiunea ce cuprinde şi România – a avut o perioadă în care a suferit de „anemie” şi a dispărut din prim-plan. (ZF.ro)

Articolul precedentCând se va circula pe primele 4 loturi din autostrada Moldovei. Calendarul până la 1 decembrie, anunțat de Sorin Grindeanu (VIDEO)
Articolul următorPrognoză meteo pe două săptămâni: Toamnă blândă, după care temperaturile scad accentuat