Industria uşoară de la noi caută soluţii pentru a rămâne în picioare!
Unele firme s-au închis, iar în altele se anunţă concedieri masive după ce brandurile străine care fabrică haine sau încălţăminte la noi au decis să-și mute producția în ţări unde mâna de lucru este mai ieftină.
Firmele susțin că manopera din ţara noastră a devenit scumpă odată cu creşterea salariului minim. Acum se îndreaptă spre Asia sau ţări din Europa non-comunitară.
Fabricile care produc în sistem lohn sunt puternic afectate de retragerea companiilor străine, sau de reducerea comenzilor. Cele care rămân fără obiectul muncii sunt nevoite să închidă, sau să renunţe la angajaţi.
Cum este, de pildă, un investitor italian care a deţinut o fabrică de pantofi la Oradea, timp de trei decenii. În perioada de vârf a avut aproape 600 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro. Anul trecut a fost nevoit să o închidă.
Antonio Sargenti, investitor: „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, vorbim de Etiopia.”
Reporter: Și ați fost nevoit să închideți, până la urmă?
Antonio Sargenti, investitor: „Da, nu este posibilitatea. Dacă manopera la un pantof depășește anumite limite, nu ai piața la care vinde.”
În altă fabrică de pantofi, aceeași situație. Producția a început cu 250 de oameni în 2020, iar acum mai sunt doar 150.
Doina Ruf, managerul unei fabrici de încălţăminte: „Mulți s-au închis, puțini am mai rămas. Acuma, depinde cât rezistăm și noi. Încercăm, facem tot posibilul să rezistăm, dar nu-i după noi.”
Angajații rămași speră ca firma să se redreseze și să nu își piardă locul de muncă.
Muncitoare: „Este păcat că se simte declinul ăsta, în industria asta, pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă.”
Muncitoare: „Sperăm că o să fie și perioadă mai bună.”
Activitatea a fost restrânsă după ce numărul comenzilor a început să scadă, spun managerii. De altfel, potrivit INS, numărul angajaţilor din industria uşoară scade continuu de câţiva ani. De pildă, în fabricile de pantofi, lucrau peste 73 de mii de anjajaţi, în anul 2000. Acum sunt mai puţin de jumătate.
Iar în industria textilă, acum 25 de ani, munceau peste 260 de mii de anhajați. În iunie, anul acesta figurează doar 70 de mii.
Doina Ruf, managerul unei fabrici de încălţăminte: „Prețurile cresând, salariile crescând, nu le mai poți oferi aceleași prețuri, și-atunci aleg și merg în țările în care… foarte mulți merg în Albania, Bosnia, Serbia.”
Specialiștii în piața muncii spun că afacerilor tip lohn se leagă acum tot mai mult de piețele extracomunitare.
Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor: „Manopera vine cu costuri mult mult mai reduse. Aceste companii încep să se reorienteze.”
Companiile care fac concedieri colective trebuie să înştiinţeze autorităţile cu 30 de zile înainte.