Dacă săptămâna trecută Adrian Năstase critica strategia lui Mircea Geoană privind atacurile la premierul Marcel Ciolacu, acum fostul premier susține că rolul fostului secretar general adjunct al NATO a fost unul „secundar” în negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.

Năstase susține despre fostul său coleg că are „puncte slabe în calitate de lider politic”, chiar dacă „i-am prețuit calitățile profesionale și am lucrat foarte bine cu el, în echipa guvernamentală, în perioada 2000-2004.”

Fostul premier Adrian Năstase a vorbit pe blogul său despre rolul lui Mircea Geoană în negocierile cu Uniunea Europeană.

„Probabil că sunt unul dintre puținii care au citit cartea pe care a lansat-o în urmă cu ceva timp ca platformă pentru campania electorală – „Bătălia pentru viitorul României”.

Las la o parte faptul că ar fi trebuit să știe că în alegerile din 2000 – care au dus la formarea Guvernului din care a făcut si el parte – eu lansasesm o carte cu un titlu asemănător, „Bătălia pentru viitor”, în care erau prezentate strategiile și politicile viitoare ale guvernării Psd pentru perioada 2000-2004.

În cartea sa, Mircea Geoană pornește de la ideea că istoria începe cu el, ca independent, menționând rezultatele guvernării din acei ani doar ca performanțe ale sale, individuale.

În legătură cu obținerea unor rezultate importante, legate de NATO sau de Uniunea Europeană, el uită să-și menționeze colegii, membrii echipei care au făcut posibile acele rezultate.

De aceea, în carte nu există nici o mențiune despre guvernul PSD din care a făcut parte, despre PSD, ca partid al cărui președinte a fost timp de cinci ani, despre PSD, partidul care l-a sprijinit și l-a susținut în alegerile pentru Primăria Bucureștiului sau pentru pentru președinția țării”, a scris Năstase.

Rol „secundar”

„Și în carte dar și în mai multe rânduri, în mod public, el a subliniat că „a semnat cu mâna lui încheierea negocierilor cu Uniunea europeană”.

În realitate, rolul său în cadrul acelor negocieri a fost secundar. Greutatea a fost pe umerii negociatorului șef profesorul Vasile Pușcaș, și pe umerii membrilor echipei sale dar și cu sprijinul a zeci de instituții ale statului care au colaborat, timp de patru ani, pentru finalizarea acestora. Ministerul afacerilor externe a fost integrator de program doar pe două capitole.

Echipa de negociere a fost formată la două luni după alegeri, în februarie 2001 si a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern de la acel moment. Am adăugat textul HG-ului respectiv. Sper că veți avea răbdare să citiți pentru a înțelege felul în care, timp de patru ani, a funcționat mecanismul de negociere, perioadă în care Vasile Pușcaș mă consulta aproape zilnic în legătură cu problemele derulării negocierilor. In plus, am creat în 2002 un Comitet interministerial pentru negocieri condus de regretata Corina Coman, Consilier al primului-ministru pe probleme de integrare europeană, și care era în subordinea primului-ministru. Cărțile profesorul lui Vasile Pușcaș prezintă multe dintre detaliile negocierilor.

Sigur că nu vreau să afirm că Mircea Geoană, ca ministru de Externe, nu a avut niciun rol în aceste negocieri dar nici nu pot să accept să fie ignorat rolul Guvernului și rolul celor care au făcut eforturile determinante.

Negocierile au fost închise din punct de vedere tehnic la începutul lunii decembrie 2004 iar din punct de vedere formal încheierea negocierilor pe capitole și pe tratat a fost anunțată la Consiliul Uniunii Europene din 17-18 decembrie 2004”, a arătat Năstase. (sursa)

Articolul precedentRomânia rămâne cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25
Articolul următorAlimente și tabere pentru sinistrații din Galați și Vaslui. Primele măsuri ale Guvernului