♦ Piaţa privată de sănătate a devenit una din cele mai dinamice şi efervescente din economie: numărul de firme care activează în asistenţa medicală specializată (cod CAEN 8622) s-a triplat şi a ajuns la 10.879 anul trecut, faţă de 3.401 de firme în 2014 ♦ Mai mult, numărul de angajaţi a sărit pragul de 40.000 de persoane în aceste firme, dublu faţă de acum zece ani.
Mirabela Tiron: Afacerile clinicilor private de pe piaţa locală au ajuns anul trecut la un nivel record de 12,4 miliarde de lei (2,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de anul anterior şi de cinci ori mai mult faţă de zece ani în urmă, potrivit unei analize ZF pe baza celor mai recente date transmise de ONRC.
Mai exact, este vorba de cifra de afaceri cumulată a celor 10.879 de firme ce activează pe cod CAEN 8622 – activităţi de asistenţă medicală specializată. La acestea se adaugă alte 417 companii ce activează în domeniul spitalicesc (pe cod CAEN 8610 – activităţi spitaliceşti), ce au raportat afaceri totale de 2,7 miliarde de lei anul trecut.
Datele arată că cifra de afaceri a companiilor de pe această piaţă a crescut în fiecare an, la fel şi profitul net şi numărul de angajaţi. Tot mai mulţi pacienţi se îndreaptă, an de an, spre sistemul privat de sănătate dat fiind că aici găsesc medici pentru consultaţii într-un ambulatoriu bine organizat, unde se fac programări prin call-center, dar şi pentru accesul la echipamente moderne şi investigaţii.
Firmele sub cod CAEN 8622 – activităţi de asistenţă medicală specializată au raportat un profit net record de 2,5 miliarde de lei anul trecut, în creştere cu 14,5% faţă de anul anterior, acesta fiind la cel mai mare nivel atins în ultimul deceniu. În urmă cu zece ani, firmele de pe acest segment de piaţă raportau un profit net de 300 de mil. lei, arată aceiaşi sursă. Marja de profit în acest sector a fost anul trecut de 20%, dublu faţă de zece ani în urmă, potrivit calculelor ZF.
Spre comparaţie, în 2014, în asistenţa medicală specializată figurau pe piaţa locală 3.401 firme, cu 20.428 de angajaţi şi afaceri de 2,8 miliarde de lei.
Anul trecut, numărul de angajaţi s-a dublat pe această nişă de piaţă şi a depăşit pragul de 40.000 de salariaţi. (ZF.ro)