Deși ar trebui să ne supunem instrucțiunilor polițiștilor rutieri, există o întrebare capcană la care ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a răspunde.

În special în perioada estivală, polițiștii rutieri intensifică controalele pe șosele, în special noaptea și la primele ore ale dimineții, întrucât o mare parte dintre șoferi își încep vacanțele de vară, în timp ce alții se deplasează pentru a participa la diverse evenimente.

Din acest motiv, o atenție deosebită va fi acordată conducerii sub influența alcoolului și/sau drogurilor.

Așa că șansele ca un șofer să fie oprit pentru un control este normal să crească vertiginos în această perioadă.

Mulți șoferi sunt stresați în timpul controalelor de rutină, fără să fi comis vreo infracțiune, iar experții subliniază să rămânem calmi și să răspundem politicos la întrebările agenților rutieri. Acest lucru va ajuta la finalizarea rapidă a controlului.

Deși șoferul trebuie să răspundă la fiecare întrebare pe care o pun polițiștii, avocații îi sfătuiesc să se gândească cu atenție la răspuns atunci când vor fi întrebați: „Știți de ce v-am oprit?”.

Acesta este de obicei o capcană din partea agenților rutieri, cel mai bun răspuns fiind „Nu știu”.

În unele cazuri, este posibil ca polițistul să nu aibă încă o imagine clară asupra vreunei contravenții sau infracțiuni comisă sau ar putea dori să aplice o presiune psihologică pentru a „a fi prins”. Dacă șoferul răspunde, de exemplu „pentru depășirea vitezei”, poate da polițistului un motiv să aplice o amendă, chiar dacă inițial nu a avut această intenție.

În plus, este important să ne amintim că semnarea procesului verbal nu înseamnă neapărat că suntem de acord cu constatarea polițistului, putând fi contestat. (sursa)

Articolul precedentVremea 19 august – 16 septembrie. Veşti de la ANM pentru românii cu concedii la început de toamnă
Articolul următorCum să profiți de reducerile de prețuri fără a cădea în capcane. Sfaturile directorului de la Protecția Consumatorului