♦ Ziarul Financiar prezintă într-un grafic interactiv exclusiv pe zf.ro topul judeţelor după numărul companiilor de tip SRL înfiinţate în perioada 2013-2023. În 2013, Capitala număra cele mai multe businessuri nou create, la fel şi în 2023.

Miruna Diaconu: Dinamica numărului de companii SRL nou înfiinţate în perioada 2013-2023 arată cum spiritul antreprenorial se dezvoltă diferit în ţară faţă de Bucureşti.

Imaginea de ansamblu, luând în calcul primele 15 judeţe din ţară, arată că evoluţia este mai lentă în Bucureşti faţă de alte oraşe.

Totuși, în ultimul deceniu, numărul de companii înfiinţate în Bucureşti a crescut cu circa 54%, de la 14.000 de companii noi în 2013 la 21.800 în 2023.

Bucureştiul este cea mai dezvoltată zonă economică din ţară, având circa un sfert din PIB-ul ţării.

Situaţia economică a Capitalei influenţează puternic şi curajul micilor antreprenori de a porni pe acest drum, însă entuziasmul tradus prin creşterea numărului de noi companii înfiinţate este mult mai mic faţă de alte zone din ţară, în special judeţele care au avut o creştere economică semnificativă în ultimii ani şi care au reuşit să atragă investiţii importante.

Cu o economie deja dezvoltată, Capitala începe să crească mai lent.


Braşovul a avut o creştere de 91% în ultimul deceniu în ceea ce priveşte numărul de companii SRL înfiinţate. În acelaşi ritm a crescut şi Iaşiul, care a avut cu 92% mai multe companii înfiinţate în 2023 faţă de nivelul din 2013.

În dinamica spiritului antreprenorial se observă clar cum interesul antreprenorilor de a crea noi business este imediat afectat de perioadele dificile din punct de vedere economic. Veştile proaste apărute în economie frânează aproape imediat curajul celor care vor să pornească un business, iar un exemplu în acest sens este chiar pandemia.

În ultimul deceniu, numărul de companii înfiinţate a crescut constant, însă în 2020, anul izbucnirii pandemiei, numărul de firme noi a scăzut cu circa 20.000 de companii faţă de anul anterior. Scăderea se observă în toate judeţele.

Graficul evoluţiei numărului de companii înfiinţate este important datorită faptului că arată interesul oamenilor de a porni pe drumul antreprenoriatului. Spiritul antreprenorial arată astfel cât de stabilă este o economie. Mai mult, sectorul microintreprinderilor, adică al companiilor cu venituri de până la 500.000 euro, reprezintă peste 90% din economie. Microintreprinderile reprezintă categoria de companii cu cei mai mulţi angajaţi, după companiile mari, care angajează 1,5 milioane de persoane. Microintreprinderile au peste 1 milion de salariaţi.

citiți mai multe pe ZF.ro

Articolul precedentRomânii din Anglia se tem să mai iasă pe stradă și să vorbească românește. Asistentă din Kent: „Sunt și foarte mulți loviți”
Articolul următorDupă doi ani complicați, social democrații bihoreni și-au ales conducerea statutară (FOTO)