O perspectivă în dinamică a PIB per capita în lei în perioada 2013-2024 ne arată că faţă de anul de pornire 2013 judeţe precum Cluj şi Sibiu cresc faţă de judeţele de la vârf: Constanţa şi Ilfov.
Răzvan Botea: Hunedoara şi Tulcea, în top 15 în 2013, dispar din clasament până în 2023, un an în care nici Bihorul nu mai prinde un loc între primele 15 judeţe din perspectiva PIB/capita.
În afară de Capitală, liderul topului de departe, la 10 ani distanţă, judeţele care se află în top cinci sunt Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa şi Sibiu, iar Ilfovul cade pe locul al şaselea. Apare şi Iaşiul între lideri, care rămâne în 2023 şi singurul judeţ din regiunea Moldovei prezent în top 15. Pus în cuvinte, graficul vorbeşte despre eşecul Constanţei, care de la al doilea cel mai important pol economic al României, după Bucureşti, a ajuns pe locul 5. Dar spune şi poveştile de succes ale Clujului sau ale Braşovului, care au atras investiţii publice şi private în IT şi centre de servicii şi au urcat rapid. Statistica însă are şi nuanţe. Spre exemplu cum este cazul Ilfovului, care aparent a căzut de pe locul 4 pe locul 9. Dar Ilfovul este printre cele trei judeţe care au crescut ca număr de locuitori în ultimii 10 ani, deci PIB-ul acum se împarte la mai multe persoane.
Ca PIB per capita a crescut mai greu, aşa arată cifrele, dar ca număr de locuitori şi investiţii atrase Ilfovul rămâne unul dintre campionii României.
Pe de altă parte, alte judeţe au pierdut şi oameni, şi putere economică. Este cazul judeţelor Botoşani, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, care au rămas, în 2023, la mai puţin de jumătate faţă de media naţională.
O medie naţională puternic ridicată de Bucureşti, care, ca orice capitală, atrage cele mai multe investiţii şi dezvoltare. PIB-ul pe locuitor în Bucureşti este aproape de trei ori mai mare decât media naţională, iar în ultimii 10 ani aproape şi-a triplat economia, cunoscând una dintre cele mai mari creşteri din România.
De ce este important acest grafic? PIB pe cap de locuitor, adică valoarea producţiei de valoare adăugată brută împărţită la numărul de locuitori, este cel mai folosit indicator pentru nivelul de trai. Cifrele arată discrepanţe uriaşe de dezvoltare între judeţele României, falii care de-a lungul ultimilor ani au fost micşorate în unele cazuri, iar în altele adâncite.
Comparaţia evoluţiei datelor la nivel de judeţe este relevantă pentru că arată atât unde se află fiecare judeţ ca nivel de dezvoltare, cât şi viteza pe care o are în dezvoltare. PIB per capita este doar un indicator, dar concentrează, într-o singură cifră, mai multe poveşti: câte investiţii a atras un judeţ, cum arată şcolile şi spitalele, câţi oameni au plecat în alte părţi sau, dimpotrivă, câţi oameni au venit.
citiți mai multe pe ZF.ro