Dobânzile la depozite au rămas în teritoriu pozitiv pentru a doua lună la rând și ar putea să continue tendința de scădere. Reducerea dobânzii cheie a BNR la începutul lunii iunie a contribuit la acest efect, însă ratele nu vor scădea la fel de simțitor și pentru credite, potrivit unei analize Profit.ro.

După ce Banca Națională a României a redus rata cheie de la 7% pe an la 6,75% pe an, prima scădere din 2021, efectele au început să fie simțite pe piața financiară.

Dobânda medie la creditele în sold a scăzut cu 5 puncte de bază la 8,85%, iar dobânda la creditele noi în lei a scăzut în iunie cu 8 puncte de bază față de mai, la 8,04% și cu 1,35 puncte procentuale comparativ cu iunie 2023, potrivit analizei Profit.ro.

Mai mult, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populației a înregistrat o reducere de cu 15 puncte de bază, ajungând la 7,97%. Scăderea sub 8% este prima înregistrată în ultimii doi ani.

Rata reală de dobandă la depozite, negativă în perioada aprilie 2017 – aprilie 2024, a ajuns la pozitiv pentru a doua lună consecutivă în iunie, cu 0,4% pe an, pe fondul scăderii inflației în iunie 2024. (sursa)

Articolul precedentOamenii dau în clocot de furie în Southport, unde mai mulți copii au fost măcelăriți de un imigrant african. Mulțimea a luat cu asalt o moschee
Articolul următorRomânii continuă să ignore steagul roșu pe litoral: patru persoane, salvate de la înec în ultima clipă. Apelul salvamarilor pentru turiști