Paștele este un moment de sărbătoare în care mâncarea tradițională este nelipsită de pe mesele românilor.
Gospodinele gătesc tot felul de bunătățuri pe care să le servească celor dragi în cele trei zile de Paște, însă aceste alimente nu sunt neapărat și cele mai sănătoase, mai ales dacă sunt bogate în grăsimi, ori zahăr și sunt consumate în exces.
Despre ce și cum putem mânca de Paște ca să ne simțim bine sau care sunt combinațiile ce ar trebui evitate, Ziare.com a vorbit cu nutriționistul Șerban Damian.
„Cantitatea contează întotdeauna”
Întrebat ce putem mânca de Paște ca să ne simțim bine, nutriționistul Șerban Damian spune că „orice știm că ne face bine și nu ne afectează digestia în principal, dar în cantități moderate. De Paște avem niște preparate specifice, nu sunt neapărat dietetice, pot fi încărcate cu grăsime și zahăr, însă cantitatea contează întotdeauna. Dacă ne limităm la niște cantități civilizate putem să ne simțim fizic bine, să nu ne simțim greoi, să nu avea senzația aceea de plenitudine exagerată pe care o avem când mâncăm prea mult. Sărbătorile sunt făcute să ne bucurăm de toate preparatele specifice sezonului, evident fără a exagera”.
Alimente de evitat
În ceea ce privește alimentele ce ar trebui evitate, nutriționistul afirmă că „trebuie să evităm acele alimente care știm că nu ne fac bine. Să zicem că am avut o experiență neplăcută în anii anteriori mâncând, să zicem, salată de boeuf care are multă maioneză sau miel, care este o carne grasă și mai greu de digerat sau prea multe dulciuri. Acestea trebuie să le evităm. În rest, nu putem arăta cu degetul că spre un anumit aliment sau către un anumit preparat. Dacă nu sunt preparate dietetice, ele pot fi totuși integrate fără probleme într-o alimentație obișnuită, nu este absolut nicio tragedie dacă mâncăm să zicem o felie de pască sau o felie de cozonac. Sunt într-adevăr mult mai calorice ca alte preparate, însă fac parte din farmecul sărbătorilor. De exemplu, cu ouăle, dacă avem o sensibilitate la consumul de ouă nu trebuie să ne lăcomim să mâncăm 5 ouă, putem să ne mulțumim cu unul sau dacă știm că ne face rău chiar și un ou, atunci pur și simplu îl evităm chiar dacă este Paște”.
„Tradiționalele ouă încondeiate”
Despre câte ouă putem consuma de Paște, Șerban Damian mai spune că „sfatul meu ar fi să ne limităm la 2-3 pe zi în cazul în care suntem consumatori de ouă.
Unele persoane au sensibilitate la consumul de ouă mai ales cei care suferă de colicistite și atunci poate că ar trebui să evite complet ouăle. Sunt alții care consumă cantități și mai mari, însă pentru perioada aceasta 2-3 ouă nu pun probleme. În mod obișnuit recomandările internaționale sunt de un ou pe zi. Acum facem o excepție pentru că bineînțeles este vorba de perioada sărbătorilor și de tradiționalele ouă încondeiate”.
Cum depozităm ouăle
„Până la fierbere trebuie ținute la rece și să nu fie mai vechi de două săptămâni. După ce le-am fiert pot fi ținute și afară, bineînțeles nu în căldură, ferite de soare și în felul ăsta rezistă până la o săptămână, după care trebuie să le mirosim, să le analizăm vizual, să vedem dacă prezintă orice mic semn de alterare”, mai spune nutriționistul.
„Cea mai „păcătoasă” combinație”
Despre combinațiile ce ar trebui evitate de către români la mesele de Paște, nutriționistul e de părere că „cea mai păcătoasă combinație este cea de grăsime cu alcool, adică mâncăm salata de boeuf care are maioneză, mâncăm carne de miel care este gras, mâncăm și cozonac care are ulei și care se folosește din plin la gătire și apoi bem și alcool, că bineînțeles la masă nu poate lipsi alcoolul. Combinația asta este riscantă, nu zic neapărat că face rău oricui. Dacă mâncăm cantități civilizate, mâncăm o bucată din fiecare și apoi bem maxim două pahare de vin, nu se întâmplă nimic, însă cei care exagerează riscă să declanșeze colecistite, pancreatite și multe alte tulburări digestive. Totul ține de moderație, nu neapărat de combinația în sine. Dacă avem grijă să ne oprim la timp putem să trecem fără niciun fel de problemă peste sărbători”.
Cât dulce putem mânca
Întrebat cât dulce putem mânca, Șerban Damian afirmă că „depinde ce dulce. Cum spuneam pasca și cozonacul, tradiționalele dulciuri de Paște sunt foarte consistente, au sute de calorii pe suta de gram, sunt bogate în zahăr, grăsime. Aș spune să ne limităm la 100 de grame sau 150 de grame per porție. Asta înseamnă o felie de cozonac, o felie de pască, la nivelul ăsta și de preferat să nu fie asociate cu mesele. Putem să le mâncăm ca mic dejun sau ca gustare între mese. Mult înseamnă să mănânci un sfert de cozonac sau mai mult, să mănânci 300 de grame de pască, de aici apar problemele, plus alte dulciuri cu ciocolată care sunt de asemenea foarte bogate în calorii”.
„Atenție la consumul de alcool”
Principalul sfat pe care ni-l dă nutriționistul este „acela de a ne face pofta de a gusta din preparate, de a nu ne abține cu totul, dar a avea grijă la momentul în care ne oprim. Porțiile să fie rezonabile. Poate mai mici decât în mod obișnuit ținând cont că sunt mai multe calorii. Un truc foarte eficient este acela de a adăuga verdețuri, salate, legume la mese în așa fel încât să crească volumul și în același timp să se reducă cantitatea de calorii per total. De asemenea, prin aportul de fibre pe care toate acestea le conțin reușim să atenuăm din aportul de grăsime care vine din celelalte preparate. Dacă mâncăm o friptură de miel să încercăm să nu mâncăm cu cartofi prăjiți, să mâncăm cu o salată alături și atunci deja avem o masă echilibrată.
Atenție la consumul de alcool, aici apar excesele și e un sfat general care e valabil oricând în timpul anului, dar de obicei la sărbători oamenii au tendința să consume mai mult pentru că se întâlnesc cu familia, cu prietenii și de aici există tentația de a consuma mai mult și de fiecare dată auzim de oameni care ajung la spital. De multe ori ajung din cauza alcoolului, nu neapărat a alimentelor consumate. Deci mare grijă la moderație.
Un alt sfat care nu ține neapărat de alimentație este acela de a ne mișca, chiar dacă sunt zile libere și de relaxare sau mai ales pentru că există această perioadă ar trebui să ieșim afară să ne plimbăm măcar între mese, să nu ne întindem de la o masă la alta, să mai ajutăm corpul să digere și să consume calorii prin mișcare, să ne bucurăm de vremea frumoasă și să petrecem fără incidente”.
Sărbătoarea Paștelui ne oferă prilejul de a fi alături de cei dragi mai mult timp ca de obicei.
Mesele în familie, vizitele la rude și timpul liber pot crea numeroase tentații de a consuma mâncare și de a bea în exces, tocmai de aceea nu ar trebui să uităm care ne sunt limitele alimentare, ce ne face bine sau ce ne face rău și să aveam grijă să trecem fără incidente peste această perioadă a sărbătorilor Pascale. (sursa)