La nouă luni după ce Austria a refuzat aderarea României la spațiul Schengen, guvernul strânge date ca să afle cât ne-a costat acest refuz.
Ministrul Transporturilor a explicat că deficitul din bugetul statului are drept sursă și întârzierile din punctele de frontieră. O analiză a acestor costuri ar putea fi prezentată și în negocierile cu oficialii europeni pentru a ne accepta un deficit mai mare.
Informațiile ar putea fi folosite și pentru ca România să atace decizia Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Căutând surse alternative pentru finanțarea deficitului de peste 40 de miliarde din bugetul de stat, guvernanții și-au dat seama că și refuzul Austriei de a acepta România în spațiul Schengen costă mult.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: ”Există timpi foarte mari de așteptare la granița cu Ungaria și Bulgaria, ceea ce duce la timp pierdut, ceea ce duce la pierderi financiare pentru companiile de transport. Au existat și există în continuare costuri ale neaderării. Nu pot să-mi permit să risc și să se suspende fondurile europene. Impactul neintrării în Schengen au pus presiune pe bugetul nostru”.
Deocamdată nu există o evaluare a sumelor pe care statul le-a pierdut ca urmare a refuzului Austriei, dar instituțiile financiare europene vorbeau de o creștere cu două procente a PIB-ului dacă decizia ar fi fost favorabilă.
România vrea să depună plângere la Curtea Europeană împotriva Austriei
În contextul în care Comisia Europeană ne impune un deficit bugetar cât mai mic, politicienii vor să strângă date de la ministerele implicate în aderare și să invoce în negocierile cu europenii și acest argument.
Sursa: Pro TV