Longevitatea nu depinde doar de loteria genetică, ci și de felul în care trăiești. Câteva obiceiuri sănătoase îți pot prelungi viața cu până la 24 de ani, arată un studiu recent.
Adoptarea unui stil de viață sănătos la vârsta de 40 de ani prelungește viața cu 24 de ani. Dacă această schimbare în modul de trai survine la 50 de ani, câștigul e de până la 21 de ani. Iar la 60 de ani plusul este de aproape 18 ani dacă sunt adoptate toate obiceiurile sănătoase care măresc longevitatea, conform unui studiu realizat pe veterani ai armatei americane şi citat de CNN.
“Există o perioadă de 20 de ani în care poți face aceste schimbări, treptat sau toate odată. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar chiar dacă faci o mică schimbare la 40, 50 sau 60 de ani, tot este benefic. Nu este ceva care să nu fie la îndemână – de fapt, e ceva tangibil pentru majoritatea populației”, a spus autoarea studiului, Xuan-Mai Nguyen.
Obiceiurile sănătoase care prelungesc viața sunt:
- mișcarea
- dieta sănătoasă
- reducerea stresului
- somnul de calitate
- relațiile sociale pozitive
- să nu fumezi
- să nu bei prea mult alcool
- să nu devii dependent de opiode
Efectul pozitiv al acestor activități nu reprezintă, în sine, o noutate. Însă ce aduce în plus studiul este calcularea impactului pe care îl are fiecare dintre acestea, astfel că a fost posibilă clasificarea lor în funcție de contribuția la mărirea longevității.
Obiceiurile sănătoase se bazează unul pe altul
Studiul prezentat luni la Nutrition 2023, conferința anuală a Societății americane pentru nutriție, a analizat stilul de viață al unui grup de 720.000 de veterani ai armatei americane, cu vârsta între 40 și 99 de ani.
Datele analizate au arătat că un bărbat dcare adoptă un singur obicei sănătos la vârsta de 40 de ani își prelungește viața cu 4,5 ani. Adăugarea unui al doilea obicei oferă un plus de încă 7 ani, iar adoptarea a trei obiceiuri prelungește viața bărbaților cu 8,6 ani. Cu cât crește numărul îmbunătățirilor stilului de viață, cu atât cresc și beneficiile, astfel că longevitatea poate fi extinsă cu aproape un sfert de secol.
Același fenomen a fost observat și în cazul femeilor, deși numerele diferă. Adoptarea unui singur obicei adaugă un plus de 3,5 ani, în timp ce două schimbări în stilul de viață prelungesc viața cu opt ani. Trei obiceiuri prelungesc viața cu 12,6 ani, iar adoptarea tuturor schimbărilor recomandate măreşte longevitatea unei femei de 40 de ani cu 22,6 ani.
“Adoptarea tuturor a avut un efect sinergic, ca un impuls suplimentar la prelungirea vieții, dar orice schimbare mică poate face o diferență”, a spus Nguyen.
Luând în calcul factori precum vârsta, indicele de masă corporală, sexul, rasa, etnia, starea civilă și venitul familial, s-a observat o reducere de aproximativ 87% a mortalității din toate cauzele la cei care au adoptat toate cele opt obiceiuri în comparație cu cei care nu au preluat vreunul.
Studiul a indicat doar o asociere, nu o legătură de tip cauză și efect. Întrucât a fost efectuat pe veterani, datele nu pot fi aplicate ca atare întregii populații la nivel individual, chiar dacă subiecții acestei cercetări erau în rezervă, nu în serviciul activ, a precizat Nguyen.
Topul obiceiurilor sănătoase
Studiul a determinat impactul fiecărei schimbări pozitive din stilul de viață asupra longevității.
- Mișcarea
Mulți experți consideră că e cel mai important lucru pe care oricine îl poate face pentru a-și prelungi viața. Mișcarea reduce cu 46% riscul de deces din orice cauză comparativ cu persoanele sedentare. “Cei care au trăit mai mult au făcut 7,5 ore de mișcare pe săptămână. Doar ca să aveți o idee – dacă puteți urca o scară fără să gâfâiți, înseamnă patru minute din cele 7,5 ore”, a spus Nguyen.
Această concluzie coincide cu alte studii care au arătat că nu trebuie să practici sporturi extreme pentru a te bucura de beneficiile mișcării, deși activitățile fizice mai intense sunt cele mai bune.
- Să nu devii dependent de opioide
Lipsa dependenței de opioide, de orice tip, este al doilea factor major care contribuie la creșterea longevității, reducând cu 38% riscul de deces prematur, conform studiului.
- Să nu fi fumat niciodată
Cei care nu au fumat niciodată au risc de deces mai mic cu 29%. Dar dacă o persoană a renunțat, nu poate ajunge la acest rezultat. “Am făcut asta pentru a fi cât mai stricți posibil”, a explicat Nguyen. Totuși, renunțarea la fumat oferă beneficii majore pentru sănătate, spun experții.
- Controlul stresului
Stresul înregistrează o creștere galopantă în multe țări, cu consecințe devastatoare pentru sănătate. Studiul prezentat recent arată că reducerea stresului scade riscul cu 22% de deces.
- Dieta sănătoasă
O alimentație care include cât mai multe fructe, legume și verdețuri crește cu 21% șansele de a trăi mai mult. Partea bună e că nu trebuie să devii vegetarian sau vegan pentru a obține acest rezultat, ci e suficientă adoptarea unei diete care s-a dovedit științific că este benefică, precum cea mediteraneană.
- Evitarea consumului excesiv de alcool
Cel mult patru băuturi alcoolice pe zi – aceasta este limita până la care poți avea un risc cu 19% mai mic de deces, conform studiului. Poți să bei alcool, dar important e să nu consumi peste măsură și, mai ales, să nu devină un obicei.
- Somnul bun
Somnul de calitate, între șapte și nouă ore pe noapte, fără insomnie, a redus cu 18% cazurile de deces prematur la subiecții monitorizați.
- Relațiile sociale pozitive
Este important să ai un corp sănătos, dar nu suficient. Îți poți prelungi viața cu 5% dacă ai relații sociale solide, care îți aduc satisfacție, în comparație cu persoanele afectate de singurătate, arată studiul. “Cinci procente pot părea puțin, dar tot e o scădere a riscului de deces din toate cauzele. Oricât de puțin contează, fie că alegi activitatea fizică sau ai grijă să te înconjori de sprijin social pozitiv”, a concluzionat autoarea studiului. (spotmedia.ro)