Temperaturile foarte ridicate pot pune mari probleme nu doar oamenilor, ci și prietenilor noștri necuvântători. Și animalele de companie pot face insolație. Oamenii trebuie să știe că nu e bine să-i ducă de la căldură direct în duș, pentru că pot face șoc termic.
Sunt semne clare pe care trebuie să le știm, ca să ne putem da seama când un câine sau o pisică suferă de cald.
Liviu Orghidan, instructor dresaj canin: Trebuie să fim foarte atenți, cea mai uzuală simptomă este faptul că nu mai răspunde la nume, nu mai reacționează la stăpân, eu le numesc probleme de coordonare. Putem vedea la câini ochi încețoșati, salivare foarte puternică, ritm cardiac ridicat.
Imediat ce observăm aceste detalii, trebuie să ducem animalul într-un loc cu umbră și să nu-l mai agităm. Nu trebuie să-l forțăm să bea apă și putem să-i punem un prosop umed la gât. Specialiștii recomandă să nu băgăm sub duș un animal care suferă de cald, pentru că va avea un șoc termic.
Plimbări scurte dimineața si seara și hidratare regulată, dar nu cu apă foarte rece, sunt printre principalele recomandări pentru animalele de companie, în special cele cu probleme de sănătate, să nu fie afectate de temperaturile ridicate.
-Am scos-o doar o oră, o iau prin spatele maternității și o duc urgent acasă. O feresc de soare, știu că e periculos pentru ei și nici vorbă să o scot mai mult.
-Nu-l plimb foarte mult, decât o oră. E ok oră. Acuma mergem la o poză.
Experții spun că rasele de câini care sunt cele mai afectate de insolație sunt cele cu botul scurt. Riscul este mai mare la câinii supraponderali sau cei cu probleme medicale. (sursa)