O angajată a unei cunoscute instituții financiar-nebancară (IFN) care acordă credite de consum doar ”cu buletinul” a reușit să fure 1.198.566,57 lei, fără să fie prinsă timp de patru ani.
Femeia a luat împrumuturi pe bandă rulantă, folosindu-se de datele de identitate a peste o sută de persoane, fără ca acestea să aibă habar.
Banii obținuți astfel au fost folosiți de angajata IFN-ului în scop personal.
Ancheta a început în 2019, după ce la poliție au început să curgă reclamațiile. Așa s-a aflat că Monica Maria S. fura bani din 2016, fără să fie prinsă, femeia lucrând liniștită la biroul de credite al filialei din orașul Bicaz.
A putut să facă avere în mod ilegal tocmai pentru că avea printre atribuții creditarea, gestionarea şi colectarea ratelor aferente creditelor contractate de către clienţi. Din octombrie 2016 și până în august 2019, când a fost înregistrată prima plângere, şi-a însuşit, fără drept, sume de bani aferente a 115 contracte de împrumut, după următoarele metode de operare:
– încheia contracte de împrumut cu acordul contractanţilor care au primit sumele de bani solicitate însă, la plata ratelor, prin intermediul inculpatei, aceasta din urmă a depus la IFN doar parte din ele, însuşindu-şi fără drept restul sumelor de bani.
– încheia contracte de împrumut în mod fictiv şi în scop fraudulos, în numele unor persoane contractante, fiind utilizate, fără drept şi în fals, datele de stare civilă ale acestora, adeverinţe de venit în care erau trecuţi angajatori fictivi şi venituri nereale, precum şi adeverinţe de la asociaţiile de proprietari în care erau trecute în fals domicilii fictive.
Au fost descoperite peste 90 de astfel de contracte fictive, banii împrumutați fiind însușiți de angajata FNI-ului care evident nu i-a mai returnat.
Prejudiciul stabilit a fost în valoare totală de 1.432.735,51 lei (reprezentând suma totală de rambursat conform clauzelor din cele 115 contracte enumerate), din care a fost recuperată suma de 234.168,94 lei, rămânând de recuperat suma de 1.198.566,57 lei, se arată în actul de acuzare.
Femeie este acuzată acum de delapidare, fals, uz de fals și înșelăciune.
Deși a fost citată de mai multe ori, atât la adresa din oraşul Bicaz, cât şi la alte adrese, fost angajată a IFN-ului nu s-a prezentat la sediul organelor de cercetare penală conform citațiilor pentru a fi audiată.
Monica Maria S. a fost deferită justiției, dosarul său aflându-se pe rolul Judecătoriei Bicaz și nu a primit încă un prim termen de judecată pe fond. (ziare.com)