Băncile americane au pierdut 100 mld. dolari din valoarea de piaţă în două zile, iar cele europene 50 mld. dolari. Hemoragia nu s-ar putea opri aici. “Săptămâna viitoare ar putea fi o baie de sânge”!
ZF.ro: Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după o săptămână tumultoasă, în care a avut loc o încercare nereuşită de atragere de capital şi un exod de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei care au alimentat ascensiunea creditorului, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.
Autorităţile de reglementare au intervenit şi au pus sechestru vineri, într-o prăbuşire uimitoare pentru un creditor a cărui dimensiune s-a cvadruplat în ultimii cinci ani şi care a fost evaluat la peste 40 de miliarde de dolari până anul trecut.
Decizia autorităţilor de supraveghere din statul California de a intra în posesia băncii, cunoscută sub numele de SVB, şi de a numi Federal Deposit Insurance Corp. în calitate de administrator judiciar se adaugă la turbulenţele din rândul creditorilor mai mici cauzate de creşterea rapidă a ratelor dobânzilor din SUA. Cu doar câteva zile mai devreme, Silvergate Capital Corp. a anunţat că îşi închide banca, stimulând o vânzare mai amplă a acţiunilor din industrie.
Băncile sufereau deja de pe urma saltului ratelor, care le-a erodat valoarea portofoliilor, iar între timp clienţii din lumea tehnologiei şi a startup-urilor criptografice îşi retrăgeau banii pe fondul prăbuşirii afacerilor lor. În cazul SVB, turbulenţele s-au alimentat singure, deoarece clienţii îngrijoraţi de sănătatea sa s-au grăbit să retragă bani.
“Cursele bancare ţin foarte mult de psihologie. Iar în acest moment, este foarte raţional să fii nervos”, spune Saule Omarova, profesor de drept la Universitatea Cornell.
La Washington, evoluţiile au provocat o serie de discuţii între autorităţile de reglementare de top.
Reprezentanţii Departamentului Trezoreriei monitorizează îndeaproape situaţia pentru a vedea dacă există semne de răspândire a acesteia la alte bănci mici sau mijlocii, a declarat o persoană familiarizată cu discuţiile.
Guvernul evaluează dacă poate vinde SVB, sau părţi din ea, până luni, a declarat persoana care a cerut să nu fie identificată vorbind despre deliberările interne. Aceasta este ziua în care clienţii pot veni la bancă şi pot începe să scoată restul banilor lor.
Reprezentanţii Trezoreriei nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.
Problemele au crescut pentru SVB după ce Founders Fund al lui Peter Thiel şi alte firme de capital de risc de profil înalt au sfătuit companiile din portofoliul lor să retragă banii de la bancă. Apelurile au urmat după ce compania-mamă SVB Financial Group a anunţat că va încerca să strângă peste 2 miliarde de dolari după ce a înregistrat pierderi semnificative în portofoliu.
FDIC a declarat că deponenţii asiguraţi ai SVB vor avea acces la fondurile lor cel târziu luni dimineaţă. Deponenţii neasiguraţi vor primi un certificat de administrare judiciară pentru suma rămasă din fondurile lor neasigurate, a precizat autoritatea de reglementare, adăugând că nu cunoaşte încă suma. În anunţul privind preluarea, Departamentul pentru Protecţie şi Inovaţie Financiară din California a citat lichiditatea inadecvată şi insolvenţa.
Administrarea judiciară înseamnă, de obicei, că depozitele unei bănci vor fi preluate de o altă bancă sănătoasă sau că FDIC va plăti deponenţilor până la limita asigurată.
“Administrarea judiciară a FDIC va pune capăt incertitudinii cu privire la această bancă anume”, a declarat Omarova. “Dar nu cred că acest lucru în sine îi opreşte neapărat pe oameni să se simtă mai puţin în siguranţă dacă au un fel de expunere la active sau dacă îşi deţin proprii bani în bănci cu profiluri de risc similare.”
SVB a fost fondată în 1983, în urma unui joc de poker între Bill Biggerstaff şi Robert Medearis, potrivit unei declaraţii de la aniversarea a 20 de ani a băncii. Încă de la început, firma s-a specializat în furnizarea de servicii financiare pentru startup-urile din domeniul tehnologiei.
Autorităţile de reglementare americane au sosit joi la birourile din California ale SVB, în timp ce creditorul cu probleme se străduia să îşi stabilizeze finanţele, potrivit Bloomberg News.
Banca avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari şi depozite totale de aproximativ 175,4 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, a anunţat vineri FDIC.
Agenţia de presă Thomson Reuters a calculat că în doar două zile băncile americane au pierdut 100 mld. dolari din capitalizare, iar cele europene 50 mld. dolari pe fondul turbulenţelor de pe pieţe aduse de colapsul SVB Financial Group.
“Ar putea fi o baie de sânge săptămâna viitoare, deoarece băncile au probleme, vânzătorii în lipsă sunt acolo şi vor ataca fiecare bancă în parte, în special pe cele mai mici”, a declarat Christopher Whalen, preşedintele Whalen Global Advisors.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat vineri în faţa parlamentarilor de la Capitol Hill că departamentul este la curent cu evoluţiile recente şi că monitorizează situaţia, numind “o problemă de îngrijorare” atunci când băncile înregistrează pierderi, potrivit CNBC.
Un organism de reglementare bancară din California a închis vineri SVB, plasând creditorul cu greutate tehnologică în administrare judiciară, în cel mai mare faliment bancar de la criza financiară din 2008.
Autoritatea de reglementare a statului a desemnat Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) să se debaraseze de activele SVB într-un episod care s-a răsfrânt asupra altor bănci din SUA şi Europa şi a stârnit temeri privind riscurile ascunse din sector.
Criza SVB survine în contextul în care Rezerva Federală a SUA, angajată într-o luptă împotriva inflaţiei, majorează ratele dobânzilor şi pune capăt unei ere de bani ieftini, expunând vulnerabilităţile de pe piaţă.
Temerile investitorilor cu privire la o majorare agresivă a ratei dobânzii la următoarea şedinţă a Fed, care va avea loc la sfârşitul acestei luni, au fost însă atenuate vineri de semnele de răcire a creşterii salariilor din raportul privind locurile de muncă din februarie.
Indicele băncilor S&P 500 (.SPXBK), care include toate băncile din indicele de referinţă, a scăzut cu 1% şi se îndrepta spre o pierdere de 12% pentru această săptămână, cea mai proastă săptămână de la prăbuşirea pieţei globale din martie 2020, după declanşarea pandemiei de coronavirus.
“Există fisuri evidente în sistem, iar îngrijorarea este dacă Fed va creşte ratele în două săptămâni, se va rupe ceva în sistemul bancar? De aceea, băncile vând şi piaţa este nervoasă”, a declarat Jake Dollarhide, director executiv la Longbow Asset Management din Tulsa, Oklahoma.
Signature Bank (SBNY.O) a scăzut cu 22%, în timp ce First Republic Bank (FRC.N), cu sediul în San Francisco, a scăzut cu aproximativ 15%.
Printre alte bănci regionale care au fost afectate puternic vineri, acţiunile Western Alliance Bancorp (WAL.N) au scăzut cu aproximativ 38%, iar cele ale PacWest Bancorp (PACW.O) au scăzut cu 33%, după ce aceste acţiuni au fost oprite de mai multe ori din cauza volatilităţii.
Bank of America (BAC.N) a scăzut cu 0,8%. JPMorgan & Chase (JPM.N), cea mai valoroasă bancă americană, şi-a revenit cu 2,8%, dar era încă pe cale să închidă în scădere puternică pentru această săptămână. (Liviu Popescu)