Statisticianul Claudiu Herțeliu, prodecan în cadrul ASE dar care predă și la o universitate londoneză, a realizat alături de alți 7 autori un studiu complex privind importanța banilor din perspectivă religioasă. Cercetătorul a sondat un grup de români format din reprezentanți ai 10 culte cu privire la atenția pe care aceștia o acordă banilor. Și le-a cerut să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu privire la afirmații gen: ”Banii aduc fericirea”, ”Timpul înseamnă bani”, ”Banii sunt ochiul Diavolului”, ”Este ok să împrumuți bani cu dobândă?” ș.a. Vezi în text ce răspunsuri au dat credincioșii ortodocși, greco-catolici, musulmani, unitarieni, reformați, evrei, romano-catolici, penticostali, baptiști, adventiști de ziua a șaptea. (HotNews.ro)
Banii aduc fericirea
Acest item se concentrează, în principal, pe percepția comună a rolului important pe care îl joacă banii în orice sistem referențial legat de fericire (bogăție, confort, putere etc.). Acesta a fost primul item în fața căruia respondenții au fost solicitați să se poziționeze. Cea mai importantă pondere a adepților unei religii (80%) care sunt de acord că „banii aduc fericire” se înregistrează în rândul musulmanilor .
În culturile creștine, ortodocșii și unitarienii par să dea prioritate banilor, deoarece aproape 69% dintre ei sunt de acord cu afirmația. Următorii linii sunt Reformații (60%) și Romano-Catolicii (aproape 54%), în timp ce ponderea scade pentru alte grupuri (Penticostali 43%, Baptisti 39% și Adventiști de ziua a șaptea- 17%). Grupul evreiesc înregistrează un nivel de aproape 58%.
Mai mult, respondenții de sex masculin și cei cu venituri mari tind să susțină declarația într-o proporție mare.
Timpul înseamnă bani
Acest item ține cont de percepția timpului în raport cu banii. Ideea urmărește să verifice percepția societății românești post-comuniste față de cultura occidentală bazată pe împrumuturi. Populația română este de acord cu faptul că „timpul este bani”: grupurile est-ortodoxe, romano-catolice și reformate sunt de acord în proporție de 82–83%, în timp ce alte grupuri înregistrează niveluri puțin mai mici: cele baptiste (67,7%), penticostale (60,7 %) și Adventiste de Ziua Șapte (43,3%).
În mod surprinzător, percepția generală a populației este aceea de a fi de acord cu o afirmație mai degrabă occidentală decât una balcanică! Acest mod de valorizare a timpului este, de asemenea, contrară percepției generale că ortodocșii ar fi concentrați mai mult pe meditație și odihnă. Persoanele credincioase cu educatie superioară susțin afirmația într-o proporție mai mare în comparație cu cei mai puțin educați.
Banii reprezintă totul
Acest item verifică dacă valorificarea afectivă a unui element (bani) poate fi un substitut pentru visul unei persoane. Rezultatele sunt relativ echilibrate – majoritatea este împotriva afirmației. Credincioșii practicanți, femeile, persoanele cu educație bună și cu venituri ridicate tind să aprobe afirmația într-o măsură mai mică decât alte categorii.
Bani mai mulți înseamnă griji mai mari
Această afirmație își propune să verifice percepția generală conform căreia excesul de bani ar putea duce la un disconfort psihic.
Există grupuri religioase care sunt de acord cu acest lucru într-o proporție foarte mare: penticostală (96,5%), romano-catolică (92,8%), adventiștii de ziua a șaptea (90%) și unitarienii (89,2%). Procente mai mici privind acordul cu această afirmație le găsim la Baptiști (67,8%) și Reformați (53%).
Credincioșii practicanți și persoanele mai puțin educate tind să fie de acord cu afirmația într-o mare măsură, comparativ cu alte grupuri .
Banul e ochiul dracului
Din punct de vedere statistic, rezultatele sugerează că o mare parte a populației este de acord cu afirmația: romano-catolicii (100%), penticostalii (89,3%), ortodocșii (84%), unitarienii (75%), reformatii (74,3%), adventiștii de Ziua a şaptea (72,4%), baptistii (70,9%).
Adevărata semnificație a acestei afirmații scoate în evidență nivelul la care persoanele care aparțin diferitelor grupuri religioase se poziționează în fața unui concept. Este vorba despre o identificare a dihotomiei dintre bine și rău. Poziția maniheistă pe care o adoptă marea majoritate a tuturor credincioșilor este foarte ușor de văzut aici. Identificarea perfectă (bani = diavol) semnalează atitudinea religioasă pe care credincioșii o au în legătură cu banii.
Persoanele mai puțin educate și cele cu venituri mici tind să susțină această afirmație într-o măsură mai mare decât alte grupuri.
Este ok să împrumuți bani cu dobândă
Acest item intenționează să verifice dacă o credință biblică fundamentală conform căreia „dobânda” este acceptabilă este încă susținută de o anumită parte a populației. Doar 15,9% din toate persoanele din eșantion susțin această afirmație. Unele grupuri religioase susțin afirmația într-o proporție puțin mai mare decât media (baptistii 29%, reformatii 23,5%, evreii 23,1% și penticostalii 22,2%).
sursa: hotnews.ro