Oamenii de știință au creat un robot în stare să-și schimbe forma și care poate să se transforme dintr-un obiect solid într-unul lichid și invers.
În plus, robotul are abilități magnetice și conduce electricitatea, conform unui raport publicat de jurnalul științific Matter.
Oricât ar părea de ciudat, punctul de plecare și de inspirație l-au reprezentat castraveții de mare, care „pot foarte repede și în mod reversibil să își schimbe rigiditatea”, a explicat Carmel Majidi, de la Universitatea Carnegie Mellon, unul dintre principalii autori ai proiectului, după cum relatează Live Science.
Robotul este realizat din galiu, un metal moale folosit la fabricarea materialelor semiconductoare și ca lichid termometric. Galiul se topește la o temperatură puțin mai mică de 30 de grade Celsius.
În acesta, oamenii de știință au încorporat bucăți microscopice de neodim magnetic, bor și fier.
Cercetătorii au pus, de asemenea, particule magnetice în metal, ceea ce le permite să controleze cum se mișcă robotul sau cum se topește cu ajutorul magneților.
În cadrul unui experiment, robotul a fost filmat transformându-se într-o băltoacă, reușind astfel să treacă de barele unei cuști, pentru a se ”regrupa” apoi, odată trecut obstacolul.
Robotul poate, de asemenea, „să sară peste șanțuri, să urce ziduri și chiar să se separe în două părți ca să coopereze la mișcarea altor obiecte înainte de a se uni din nou”, se precizează în studiu.
„Oferind roboților abilitatea de a-și schimba starea între cea lichidă și cea solidă le conferă o mai mare funcționalitate”, a declarat Chengfeng Pan, inginer de la Universitatea Chineză din Hong Kong, coordonatorul studiului. Un astfel de robot, de exemplu, poate pătrunde foarte ușor în locuri aproape inaccesibile. (sursa)