Chef Cătălin Scărlătescu a împărtășit rețeta sa celebră de cozonac, alături de mici secrete pe care la folosește pentru a avea cel mai bun preparat de pus pe masa de sărbători.

Bucătarul spune că untul folosit trebuie neapărat să fie de calitate și că îl recomandă pe cel belgian, pe care el îl folosește. Untul belgian este mai gras și mai dens, astfel că asta va face cozonacul mai omogen și mai pufos.

Un alt lucru important transmis de chef Scărlătescu este ca ingredientele să fie scoase din frigider înainte de a vă apuca, astfel încât să aibă toate aceeași temperatură.

Ingrediente

  • 1 kg făina
  • 250 gr zahăr
  • 450 ml lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt Belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie stafide (opțional)

Mod de preparare

1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.

2. Se fierbe laptele împreună cu zaharul și se amestecă până se dizolvă.

3. Frecăm gălbenușurile cu praf de sare

4. Se pune făina într-un bol și turnăm pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

5. Pentru aproximativ o oră, compoziția se lasă la dospit.

6. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat și stafide și se rulează. Rulada obţinută se taie în două și se împletesc, apoi se ung cu ou.

7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade. (sursa)

Articolul precedentSe deschide Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac. Majoritatea oaspeților – din Marea Britanie
Articolul următorPremierul suedez, imagine sumbră în mesajul de Crăciun: Creștere abruptă a violenței bandelor criminale! Poate face Ambasada de la București o glumă pe Facebook? Se pricepea la așa ceva…