Paks 2 este cea mai mare investiție din istoria Ungariei. Guvernul spune că proiectul va face ca țara să fie mai puțin dependentă de Rusia, de unde Ungaria își obține cea mai mare parte din petrolul și gazele de care are nevoie, scrie BBC. Criticii, însă, argumentează că proiectul va face ca Ungaria să fie încă și mai dependentă de Rusia pentru aproape tot restul secolului XXI.
„Dacă această centrală nucleară nouă este construită”, a spus Janos, un inginer prietenos care lucrează la centrala nucleară de la Paks, „va fi bine pentru oraș, va fi bine pentru țară”.
Este un „dacă” foarte important. În ciuda angajamentului neclintit pe care guvernul ungar l-a făcut pentru a pune în aplicare proiectul Paks 2 și în ciuda promisiunii Rusiei de a-i sprijini pe unguri cu bani și tehnologie, războiul din Ucraina face ca realizarea unei noi centrale nucleare să fie tot mai improbabilă.
Centrala nucleară Paks 1, amplasată pe malul Dunării la o oră de mers cu mașina de Budapesta, a fost construită de Uniunea Sovietică în anii ’80, iar cele patru reactoare ale sale aprovizionează Ungaria cu 40% din energia electrică de care are nevoie
Durata lor de viață s-ar extinde doar până în anii 2030. Prim-ministrul ungar Viktor Orban a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin pentru construcția a două noi reactoare cu o capacitate de 1.200 de MW fiecare, în plus față de cele vechi.
Împrumut de 10 miliarde de euro de la ruși pentru construcția centralei Paks 2
Rusia ar urma să finanțeze construcția centralei cu un împrumut de 10 miliarde de euro, pentru care consumatorii din Ungaria vor plăti prin facturile la electricitate, începând cu 2026, atunci când centrala trebuia inițial să înceapă operațiunile.
Ani de întârzieri din cauza autorizațiilor au împins data la care au început lucrările până în luna august a acestui an. În timp ce Ungaria a continuat planurile privind construcția Paks 2, Finlanda a anulat în luna mai un proiect similar pe peninsula Hanhikivi din cauza invaziei Ucrainei, cu toate că rușii au construit deja o parte din centrală
Ce soartă va avea proiectul Paks 2: optimismul Budapestei vs. opoziția Occidentului
Centrala nucleară a transformat Paks dintr-un orășel adormit de pe malul Dunării într-unul dintre cele mai bogate localități provinciale din Ungaria. În timpul construcției, Paks 2 ar urma să atragă încă 10.000 de muncitori, în plus față de cei 2.700 de angajați care lucrează deja la Paks 1 și 7.000 de subcontractori.
Noile blocuri de apartamente pentru inginerii ruși care ar urma să lucreze la Paks 2 sunt aproape terminate, dar nu pare că vor fi ocupate prea curând – cel puțin, nu de ruși.
„Să fiu sincer, pur și simplu nu știu ce se va întâmpla. Nu sunt un profet. Nu pot să prezic când va fi construit”, a spus Janos.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care se ocupă personal de proiect, s-a întâlnit de curând cu directori ai Rosatom la Istanbul și vorbește în continuare cu încredere despre planurile pentru 2030.
Oricât de optimiști s-ar arăta oamenii lui Viktor Orban, reticența partenerilor europeni de a lucra la un proiect din domeniul energiei împreună cu Rusia din cauza războiului va provoca cel mai probabil și mai multe dureri de cap Budapestei. (sursa)