Prețul atât de scăzut al petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, spune Virgil Popescu, ministrul Economiei. Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministru Economiei spune că în România se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import. Popescu mai spune că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.
” Am văzut și eu ce s-a întâmplat astăzi în a doua jumătate a zilei, practic, pe piața americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliștii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde și o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.
Cred că pe un termen scurt nu ne afectează. Pentru mine, faptul că prețul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale. Cred că un preț corect ne arată că economia funcționează și toate lucrurile vor intra în normal”, a declarat ministrul.
Totuși, dacă la nivel teoretic putem accepta un asemenea argument deși, ca de obicei la regimurile de dreapta, grija lor este pentru economie și companii, nu pentru oameni, de ce nu încearcă ministrul Popescu să profite de această situație și să aducă beneficii României, sau poate chiar ROMÂNILOR, dacă dorește?
Cum? Iată ce scrie Răzvan Nicolescu, un expert în domeniu:
”Ca în orice situație dificilă, există și oportunități. Oil Terminal, compania care administrează capacități importante de stocare la Constanța, ar putea deveni una dintre companiile energetice din România ce ar putea profita cel mai mult de pe urma crizei actuale.
O creștere a tarifelor de stocare pentru țiței și produse petroliere, transparentizarea capacitaților disponibile și punerea rapidă în funcțiune a cât mai multor capacități, ar putea crește semnificativ veniturile și profitabilitatea Oil Terminal, o companie cu acționariat diversificat, listată pe Bursa de Valori București.
O oportunitate teoretică ar putea fi și pentru stat. Exista capacitate de stocare și la Agenția Națională care Administrează Rezervele de Stat. Îmi este însă greu să cred că administrația noastră ar putea lua în calcul să facă ce a făcut Donald Trump în SUA, adică să cumpere țiței ieftin, să îl depoziteze și apoi, eventual, să îl vândă în perioade mai favorabile. De ani buni, astfel de strategii nu sunt implementate în țara noastră din lipsa de asumare dar si de viziune antreprenorială în administrație.”