Menținerea unui program de exerciții fizice susținut, pe tot parcursul vârstei mijlocii, te ferește de probleme cu sănătatea pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Mai multe cercetări recente arată că cei care au practicat exerciții fizice la un nivel ridicat, pe termen lung, sunt feriți de hipertensiune arterială. Problema apare, însă, când factorii sociali îngreunează acest lucru. Din diferite motive, cele mai multe de ordin social, mulți oameni renunță, după o anumită vârstă la sport. Sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii care au realizat un studiu bazat pe observații asupra a mai bine de 5.000 de oameni din patru state americane.
Astfel, hipertensiunea, cunoscută și ca tensiune arterială crescută, este o boală foarte gravă. Conform statisticilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, unul din patru bărbați și una din cinci femei suferă de hipertensiune.
Majoritatea oamenilor cu hipertensiune nu știu că suferă această afecțiune, iar de aici și numele de „ucigașul tăcut”.
Boala afectează miliarde de oameni din întreaga lume și poate avea drept consecințe producerea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. De asemenea, hipertensiunea este un factor de risc pentru apariția demenței la vârste mai înaintate.
Exercițiile fizice reduc riscul de hipertensiune
Simptomele de hipertensiune pot fi ameliorate cu ajutorul exercițiilor fizice, după cum arată noul studiu, conform Science Alert. Potrivit cercetătorilor, perioada de maturitate timpurie este un moment oportun în care trebuie acționat astfel încât hipertensiunea să fie prevenită.
„Adolescenții și cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani ar putea fi activi din punct de vedere fizic însă tendințele se schimbă odată cu vârsta”, a spus Kirsten Bibbins-Domingo, unul dintre autorii studiului.
Aceasta lucrează ca epidemiolog la University of California, San Francisco (UCSF). Potrivit spuselor sale, este demonstrat, de numeroase alte cercetări, faptul că exercițiile fizice reduc tensiunea arterială. Noul studiu stabilește că „menținerea activității fizice în timpul perioadei de maturitate timpurie, la niveluri mai mari decât cele recomandate anterior, ar putea fi destul de importantă pentru prevenirea hipertensiunii”.
Recomandările oamenilor de știință
Studiul s-a bazat pe observația subiecților care au efectuat cinci ore de exerciții fizice moderate pe săptămână în timpul perioadei de maturitate timpurie. Este dublul minimului recomandat momentan pentru adulți. Oamenii de știință au descoperit că în cazul lor s-a redus considerabil riscul de hipertensiune. Aceasta, mai ales dacă oamenii și-au menținut obiceiurile până la vârsta de 60 de ani.
Un program de exerciții fizice susținut, în timpul perioadei de maturitate timpurie dă rezultate mai târziu, prevenind apariția hipertensiunii.
„Aproape jumătate dintre participanții noștri aflați în perioada de maturitate timpurie aveau niveluri de activitate fizică sub nivelul optim, fapt ce este asociat în mod semnificativ cu debutul hipertensiunii, astfel indicând că trebuie să creștem standardele minime pentru activitatea fizică”, a spus autorul coordonatorul al studiului, Jason Nagata, expert în medicina adultă timpurie la UCSF.
Conform OMS, adulții ar trebui să efectueze 150 de minute de exerciții fizice intense pe săptămână, iar copiii și adolescenții o oră pe zi. Recomandările se aplică și în cazul femeilor însărcinate, dar și a proaspetelor mămici. (sursa)