Românii sunt printre cetățenii din Uniunea Europeană care verifică cel mai puțin informațiile pe care le găsesc pe internet, relevă o cercetare publicată de Biroul European de Statistică, Eurostat.
Fenomenul fake news face „ravagii” pe internet, mai ales acum, în perioada pandemiei COVID-19, când apar tot felul de informații false sau parțial adevărat și împachetate astfel încât să servească anumitor interese obscure. Primul pas pentru a te păzi de fake news este să dai măcar o căutare pe Google cu cuvintele-cheie din „știrea-bombă” pe care au primit-o pe WhatsApp sau pe Facebook. Ajută să mai vezi și alte surse, alte perspective, să consulți publicații cu vechime mai mare pe piață, cu viziuni politice diverse, de la deapta la stânga, mai conservatpare sau mai progresiste.
În anul 2020, marcat de pandemia COVID-19, un procent de 23% dintre cetățenii din Uniunea Europeană, cu vârste de 16-74 ani, au verificat informațiile, conform Eurostat.
În rândul românilor, doar 12% dintre noi am verificat informațiile din social media sau de pe net în general. Suntem pe penultimul loc în UE la acest capitol. Doar lituanienii sunt puțin sub noi (11%).
Polonezii și vecinii bulgari au un procent de 16% cetățeni care verifică informațiile. Maghiarii sunt la 24%, peste media UE.
Cei mai precauți în fața riscurilor de „fake news” sunt: cetățenii din Olanda (45%), Luxemburg (41%), Irlanda (39%). (sursa)