Toți consumatorii casnici care au trecut, începand de anul trecut, în piața concurențială urmează să achite la gazele naturale, pentru următorul an, prețuri îngrijorător de mari, care pot varia intre între 75% si peste 100%, arată analiza Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Cu toate că ministrul Energiei, Virgil Popescu, exclude măriri de 50% a prețului la gaze naturale, în această iarnă, presedintele AEI, Dumitru Chisăliță, susține că dacă parcurgem comparatorul prețurilor de pe portalul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vom putea găsi prețurile pentru contractele de pe piața de gaze pentru consumatorii casnici cărora le expiră în această perioadă contractele încheiate, anul trecut, și noile prețuri valabile pentru următorul an, unde găsim creșteri colosale, de mai mult de 100%.
„Nu stim cum ne vom descurca. Muncim ca să plătim, cam atât. De două săptămâni avem program de mamă-vitregă. Lumina stinsă seara. Astea-s amintinri pe care nu credeam ca le vom mai retrăi. La iarna vom sta fără gaze sau vom găti la plită”, a declarat Iulia B., 47 ani, din București, pentru Ziare.com, care ne-a spus căt a achitat la gaze în decembrie, 2020, suma de 675 de lei, foarte mult pentru o lună „nu prea rece”.
„Probabil că de Crăciun vom sta fără beculețe si vom face frigul. Iarna care vine sună cam sumbră. Ramâne să asteptăm și să simțim pe propria piele. Sper într-o iarna blăndă, altfel nu știu cum va fi”.
Potrivit AEI, un consumator care locuiește într-o casă a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de aproape 800 lei și urmează să achite în iarna aceasta (2021/2022) o factură de circa 1.6000 lei, adică dublu. Potrivit asociatiei, anul acesta, la consumatorul final, prețul final mediu al gazelor a crescut cu aproximativ 60% față de anul 2020 iar apogeul va fi atins in a doua partea a iernii, in ianuarie-februarie 2022. (sursa)