Controversatele hîrtii ale lui Vlad Voiculescu, cele care-i țin loc de studii universitare, plutesc nu atît în mister, cît în nesimțire. Notificarea din Austria care zice că Vlad Vasile Voiculescu, născut la data cutare, e admis la gradul de Magister seamănă mai degrabă cu dovezile de studii ale Elenei Ceaușescu. Nu că Voiculescu n-ar fi studiat ce zice el că a studiat, ci pentru că, dacă a făcut-o, n-ar trebui să fie atît de prost încît să nu prezinte documentele integrale ale relației lui cu universitatea din Viena.

Ce înseamnă asta? Diploma originală, titlul, gradul sau calificarea, oricum s-o numi și s-o prezenta documentul de absolvire. Iar dacă acest document are doar forma cețoasă a unei adeverințe, atunci ministrul Sănătății să livreze publicului foaia matricolă, adică disciplinele studiate, anii și notele obținute.

Cine a trecut pe la universitate știe că există documente pentru tot: de la tema lucrării de licență sau de masterat la numele profesorului îndrumător și de la notele obținute la examene la media de absolvire. Oricine face o cerere la universitatea pe care a terminat-o primește imediat hîrtiile doveditoare. Vlad Voiculescu se face, în schimb, că nu pricepe atîta lucru și continuă să tîrască după el aceste suspiciuni, stricînd în fiecare minut poza unui partid care s-a bătut cu pumnul în piept că nu fură, nu minte și nu falsifică hîrtii.

Cît despre hîrtia care îi echivalează lui Voiculescu diploma de licență în absența unei diplome de licență și doar pe baza notificării de Magister, ea trebuie să meargă pe drumul sloganului „Fără penali în funcții publice“ și să ajungă la instituția izbăvitoare de rău, DNA.

Am în față diplomele obținute de un cetățean român în Franța: licență, masterat și doctorat. Pe toate sînt scrise în clar specializările, titlurile și materiile studiate. Alături, am documentele care echivalează aceste diplome în România. Sînt trei documente separate, fiecare alocat unui singur titlu, toate pe hîrtie galbenă, cu margini ornamentate și cu vulturul cruciat al republicii noastre în capul foii, cu ștampile colorate și în relief, cu specificarea nivelului de echivalare, adică ce meserie are în România echivalatul respectiv. Se numesc atestate și arată ca și cum ar trebui puse în ramă. Pe lîngă ele, hîrtia prezentată de ministrul Voiculescu pare o chitanță de mînă eliberată de frații Cămătari.

De fapt, problema e așa: miniștrii trebuie obligați, toți, prin lege, să-și dezvăluie complet studiile. E mai important să știi ce note au avut la școală și dacă au fost la școală decît să le vezi declarația de avere. E mai important să știi cît au învățat decît cît au furat, fiindcă impostura școlară produce pagube mai mari decît vocația penală.

Miniștrii, spre deosebire de parlamentari, de consilieri și de primari, sînt numiți, nu aleși. Spre deosebire de parlamentari, miniștrii au putere executivă, țin în mînă banii și pot lua decizii imediate, care uneori cîntăresc ani grei de înapoiere. Nu-i califică nimic pentru postul de ministru, de aceea ar trebui să-i califice școala. Miniștrii trebuie obligați prin lege să-și arate carnetul de note și școlile unde au învățat. Azi e în vigoare doar legea obrazului și, după cum arată cazul Voiculescu, nu ne putem baza pe ea. De fiecare dată cînd vedem un ministru avem sentimentul că există cel puțin o mie de inși mai buni ca el. E bine ca acest sentiment să se clarifice, e bine măcar să știm o treabă.

Ai luat 6 la bacalaureat și vrei să calculezi bugetul de pensii? Foarte bine, dar arată-ne și nouă acel 6. Ai picat treapta și admiterea la facultate și vrei să conduci guvernul? Bine, Cîțule, fie, dacă atîta minte au partidul tău și președintele țării. Dar spune-ne și nouă cum ai trecut de Limba română. Fiindcă acum nu știm nimic. La colegiul ăla din SUA, de exemplu, nu dădeau note? Rectoratul de la Grinell nu elibera diplome și nu scria pe ele ce materii a studiat copilul familiei Cîțu, doborît glorios de examenele amărîtului învățămînt românesc?

Nu văd nici un motiv pentru care Guvernul Cîțu nu-și dă la iveală, într-un gest menit să spulbere bănuielile, diplomele de liceu și facultate. Dacă toți miniștrii își postează actele școlare pe pagina Guvernului s-a încheiat discuția. Guvernul dreptei, oamenii competenți ai coaliției, profesioniștii școliți afară și pretutindeni, care rîdeau de Dăncilă și de Andrușcă, sînt obligați, aș zice, să facă un asemenea gest. Și cred că toată lumea e de acord că SNSPA, Colegiul de Apărare, Academia de Informații, bursele politice, stagiile civice, Facultatea de Jurnalism, universitățile ecologice și particularele neacreditate nu pot fi trecute la studii superioare. Aș cere pentru dovada limbilor vorbite o înregistrare audio.

După asta nu mai e nevoie de presă. O să știm cu toții cînd sînt gata autostrăzile, spitalele, școlile și cînd modernizăm România.

sursa: catavencii.ro autor: Doru Bușcu

Articolul precedentEşec TOTAL pentru Bolojan! Ademeniți cu bani publici la Oradea, irlandezii de la Ryanair anunţă zboruri noi de la Sibiu!
Articolul următorUN SINGUR LOC LIBER LA ATI ÎN BIHOR!