După dezastrul provocat de seceta de anul trecut, fermierii români așteptau ajutoarele din partea statului, ca să-și poată relua producția și să-și salveze afacerile. În momentul publicării legii bugetului, însă, agricultorii au avut o surpriză neplăcută: sumele promise de oficiali pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă nu au fost cuprinse în buget. 

Deși reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-au întâlnit săptămâna trecută cu premierul Florin Cîțu pentru a discuta această problemă și au obținut garanții că se vor găsi soluții alternative de sprijin, tot mai mulți fermieri și-au pierdut speranța că vor vedea vreun ajutor de la stat, scrie agro-tv.ro.

În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone ale țării, pentru a le afla opinia în legătură cu acest subiect. Alexander Degianski, un tânăr fermier care lucrează o suprafață agricolă importantă în vestul țării este de părere că aceste ajutoare pentru fermierii afectați de secetă nu vor mai veni, făcând o paralelă cu modul defectuos în care autoritățile au gestionat și problema pestei porcine africane.

”Stau și mă gândesc la situația pe care o trăiește domnul director Muscă de la Combinatul Agroindustrial Curtici, care trebuie să-și lichideze ferma de la Macea, 22.000 de porci, pentru că pesta porcină nu a fost deloc gestionată în România, deși domnul Muscă discută despre această problemă de 5-6 ani. Țin minte și acum când, la deschiderea de la INDAGRA, domnul Muscă îi atrăgea atenția președintelui Iohannis că este o chestiune care trebuie discutată în CSAT, că pesta porcină va putea să afecteze și să distrugă siguranța alimentară a României. Nimeni nu l-a băgat în seamă.

Suntem puerili dacă credem că în 2-3 zile vom primi un răspuns legat de despăgubirile pentru secetă. Aceasta este părerea mea, poate să zică cine ce vrea. Vom primi doar promisiuni și atât, nimic mai mult”, a precizat Alexander Degianski pentru AGRO TV.

Deși este suficient de tânăr încât să nu fi prins vremurile regimului comunist, fermierul susține că o astfel de situație ar fi fost rezolvată mult mai rapid înainte de ’89, iar oficialii actuali nu-i ajută pe fermieri din niciun punct de vedere.

”Eu sunt născut pe 17 iunie 1989, deci pe 17 decembrie când a început Revoluția, eu aveam 6 luni, nu poate să mă acuze nimeni că aș fi vreun comunist înfocat, dar am o singură întrebare: oare cum ar fi fost gestionată această situație dacă seceta ar fi avut loc în anul 1988? Eu sunt convins că nu mai erau atâtea discuții și treaba era rezolvată de mult. Este un lucru pe care nu pot să-l înțeleg și pe care nici un om normal nu poate să-l înțeleagă. Fermierii sunt cu talpa pusă pe gât. De ce nu-i ajutăm nici legislativ, nici financiar, în niciun fel?”, ne-a mai spus Degianski.

Le reamintim fermierilor că joia trecută, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au avut o serie de întâlniri cu premierul Cîțu, ministrul agriculturii Adrian Oros și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. În urma acestor întâlniri, fermierii s-au arătat optimiști, susținând că oficialii au înțeles gravitatea problemei, iar soluțiile urmează să fie stabilite în aceste zile. (agro-tv.ro)

Articolul precedentO grefieră de la Tribunalul Bihor ar fi falsificat acte pentru înmatricularea a 34 de mașini, fără plata taxei de poluare
Articolul următorUn jandarm care păzea Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost găsit împuşcat