Iarna paralizează Europa. Zăpada şi gheaţa au pus stăpânire pe Marea Britanie, Franţa, Germania,  Cehia şi Serbia. Vortexul polar se apropie  de România, în multe zone din ţară se va instala gerul, iar la munte va ninge viscolit. “Lunea arctică”, cum au numit britanicii valul de frig din ultimele 24 de ore a paralizat Regatul. Viscolul şi ninsoarea au oprit trenurile şi avioanele. Autorităţile le-au cerut oamenilor să plece la drum doar dacă este neapărat necesar. 

Nici cu maşina nu a fost mai sigur, după ce multe drumuri au fost acoperite de gheaţă şi zăpadă.  Sute de şoferi au rămas blocaţi pe autostrada din Hertfordshire, în timp ce alţii s-au văzut nevoiţi să-şi abandoneze maşinile în mijlocul drumului.    

Și restul Europei are de suferit din cauza vortexului polar

Viscolul puternic a provocat şi în Polonia perturbări pe scară largă ale traficului și a declanșat avertismente de avalanșă în multe regiuni. Salvamontiști voluntari au reușit să salveze două persoane îngropate de o avalanșă în Munţii Tatra, în apropiere de graniţa cu Slovacia. Din păcate, o a treia persoană nu a răspuns la manevrele de resuscitare

Ninsori abundente și vânturi puternice au lovit duminică şi Slovacia. Situația a fost mai gravă în estul țării, unde au căzut între 15 și 30 de centimetri de zăpadă. 

Iarna începe să se instaleze peste tot centrul Europei. Sunt coduri galbene şi portocalii de ger şi ninsoare abundnetă şi în Franţa, Germania,  Cehia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina. Vortexul polar va ajunge şi în România.

Oana Păduraru, meteorolog: “Mă refer la temperaturi maxime cuprinse între -6 şi 4 grade şi minime termice chiar şi de -14 grade în depresiuni. Deci iată, coborâm sub pragul de ger.  Până la cel mult -1 grad, 0 grade pe litoral. Chiar şi în capitală vom avea mâine seară temperaturi de -5, – 6 grade.” (sursa)

Articolul precedentO mare companie de stat și-a mutat banii de la BCR, după votul privind Schengen. Rula 12 miliarde de lei anual
Articolul următorArgentina și Croația se întâlnesc deseară în prima semifinală a Campionatului Mondial din Qatar