Olanda – acest paradis fiscal care dă lecții morale cinice…

E greu să găsești în UE țări și guverne mai docile decât RO – scrie Vasile Ernu. Noi, ”băieții săraci” ai Europei, avem guverne care semnează în alb și ce nu li se zice, cere. Nu negociem nimic că … vai de capul nostru.

Felul în care se comportă Olanda este de un cinism și populism de școală colonială veche.

Cu rânjetul ”civilizat” dă lecții de bună purtare ”aborigenilor”. Săraci suntem dar proști nu: vedeți că vi se prelinge mizeria de pe sub uniforma Gucci: mai trageți apa după voi, mai trageți draperiile calviniste că se vede mizeria de pe lună. Fie vorba între noi protestanții – știu/știm de ce nu vă trageți draperiile.

A propos de vot: grupul social-democrat ne-a susținut – nu ne-au susținut cei cu ”valorile drepte” în gură. Să mai zic ceva?

A propos: decizia Olandei e legată de electoratul dur ”de dreapta” iar tema ”românii” e folosit cinic de populiștii lor în scop electoral. Gestul Olandei este umilitor: îndepliniți criteriile și ce dacă – nu sunteți din casta noastră. Asta nu va face decât să ațâțe nervii celor anti-UE și să dea apă la moară unor curente din zona radicală și populistă. Nu umilești o țară, o populație – vine revanșa întotdeauna.

Noi cerem să fim tratați corect – nu privilegiat dar nici umilitor. Se poate?

Despre Olanda ca reper moral și etic? Vorbesc de clasa ei politică și financiară. A se citi: un cinic și arogant Paradis fiscal. Paradaisele fiscale sunt esența corupției globale.”

Să începem prin a spune că Indexul Paradisurilor Fiscale (Corporate Tax Haven Index) ne arată că Olanda este unul dintre cele mai agresive paradisuri fiscale din Uniunea Europeană, situându-se pe locul 4 după Insulele Virgine Britanice, Bermuda și Insulele Cayman. Datele Tax Justice Network ne arată că Olanda joacă un rol extrem de important în strategiile de mutare a profiturilor de către companiile multinaționale. 70 de miliarde de dolari din profiturile multinaționalelor americane sunt rezervate în Olanda, dintre care doar 3,4 miliarde de dolari sunt plătiți ca impozite, în condițiile în care rata de taxare efectivă în Olanda e de doar 4,9%. Aceste profituri reprezintă 8% din PIB-ul olandez, iar suma absolută este mai mare decât toate profiturile, laolaltă, rezervate în întreaga Uniune Europeană, cu excepția altor două paradisuri fiscale, Irlanda și Luxemburg. Dacă nu ar extrage profiturile vecinilor săi, conchide raportul, profiturile realizate în Olanda doar de multinaționalele americane ar fi cam la o zecime din cele actuale. Mai exact, profiturile realizate de firmele americane în Olanda reprezintă 575.000 de dolari per salariat. Adică de 10 ori mai mult decât media Uniunii Europene!” (Victoria Stoiciu în Libertatea acum 2 ani)

Hai – Noapte bună ”aborigeni”…

PS: În realitate e un calcul cinic legat de alegerile și electoratul intern. ”Electoratul de dreapta” olandez cam rasist care face legea nu ne vrea: și populiștii olandezi speculează la greu tema ”românii” ca lupta cu bau-bau. Ca să atragă electoratul pur ”de dreapta” – și tot așa. Cinismul și ipocrizia olandeză sperie. (sursa)

Articolul precedentCe este Yuzu, fructul care combate stresul: “O sursă de vitamine, minerale și fibre. Coaja și semințele au proprietăți antiinflamatorii”
Articolul următorBihorenii care au solicitat eliberarea unui duplicat al cărții de Asigurări de Sănătate până în 23 martie 2022 îl pot ridica fără programare