In timp ce BNR anunta ca romanii vor fi loviti de un val de scumpiri mult peste cele anticipate initial de banca centrala, premierul Romaniei, Florin Citu, spune ca economia va inregistra o crestere record.

BNR a aratat intr-un raport ca rata anuala a inflatiei este asteptata sa urce vizibil peste limita de sus a intervalului tintei in a doua parte a anului curent, pana la 4,1% in decembrie 2021, fata de 3,4% in prognoza precedent.

Oficialii bancii nationale remarca faptul ca s-a observat ca inrautatirea perspectivei pe termen scurt a inflatiei este din nou atribuibila aproape integral actiunii curente si viitoare a factorilor pe partea ofertei, influente inflationiste mai pronuntate decat in prognoza precedenta fiind asteptate in actualul context din evolutia preturilor combustibililor, energiei electrice si gazelor naturale.

Se scumpesc materiile prime din agricultura, se scumpeste si mancarea

“Influente in dublu sens pe orizonturi diferite de timp, dar similare ca intensitate celor previzionate anterior, sunt asteptate sa mai vina din evolutia pretului produselor din tutun, precum si din trendul ascendent al cotatiilor internationale ale unor materii prime agro-alimentare, resimtit prioritar la nivelul inflatiei de baza”, se mai arata in documentul bancii centrale.

De asemenea, impactul inflationist al tuturor acestor factori ar putea fi insa mai intens si mai de durata, inclusiv prin efectele lor indirecte, au atentionat membrii Consiliului, evocand in mod repetat cresterile sincronizate in accentuare ale cotatiilor multor materii prime si blocajele in lanturile de productie si aprovizionare, de natura sa accelereze inflatia pe plan mondial.

Analistii financiari prevad si ei o crestere a preturilor

Analistii financiari din cadrul asociatiei CFA Romania spun ca rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, mai 2022/mai 2021, a inregistrat o valoare medie de 3,53%.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,53%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro”, spun analistii financiari.

Acestia anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere chiar pana in trimestrul IV al anului 2022.

Economia “va dudui”

In tot acest timp, prim-ministrul spune ca economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9%.

Corelare intre cresterea economica si scumpiri

Potrivit expertilor, cu cat economia va iesi mai repede de sub semnul pandemiei, cu atat tara noastra va cunoaste scumpiri mai accentuate pentru ca va crestere cererea de servicii si produse. (Ziare.com)

Articolul precedentLudovic Orban, petrecere de ziua lui cu încălcarea regulilor anti-COVID, în Parlament. IAR!
Articolul următorScade puterea de cumpărare. Românii nu mai stochează, ci consumă ponderat