Val de reacții în lumea academică, după ce un psihiatru din New York a declarat într-o prelegere pentru Școala de Medicină a Universității Yale că are fantezii în care își imaginează că „golește un revolver în capul oricărui alb care i-ar sta în cale”, determinând universitatea să restricționeze ulterior accesul online la discursul ei care vine în contradicție cu valorile școlii.

Discuția, intitulată „Problema psihopatică a minții albe”, a fost prezentată de Centrul de Studii pentru Copii al Școlii de Medicină ca parte a Grand Rounds, un forum săptămânal pentru membrii facultății și personalului și alți membri afiliați Yale, pentru a afla despre diferite aspecte ale sănătate mentală.

În prelegerea online din 6 aprilie, psihiatrul, dr. Aruna Khilanani, care are un cabinet privat în New York și care nu este afiliat cu Yale, a descris o „dinamică psihologică care se repetă în PTSD (tulburarea de stres post-traumatic- n.r.)”, în care oamenii de culoare explica cu răbdare rasismul oamenilor albi, care neagă că sunt autorii atacurilor. Atunci când oamenii de culoare se înfurie din această cauză, oamenii albi folosesc reacția ca o „confirmare că suntem nebuni sau avem probleme emoționale”, a spus ea, potrivit nytimes.com.

Dr. Aruna Khilanani spune că și-a îndepărtat toți prietenii albi în urmă cu cinci ani

Ea și-a amintit de un terapeut alb care îi spunea în psihanaliză că este „psihotică” ori de câte ori își exprimă furia față de rasism, arătând că nimic nu o înfurie mai mult decât ”o persoană albă care îi spune să nu mai fie furioasă”.

„Noi suntem calmi, suntem generoși, prea generoși, iar când ne înfuriem, ei folosesc asta pentru a demonstra că suntem nebuni și avem probleme emoționale. (…) Nimic nu mă înfurie mai mult decât o persoană albă care îmi spune să nu fiu furioasă”, a spus Aruna Khilanani, adăugând că și-a îndepărtat „sistemic” toți prietenii albi, în urmă cu „aproximativ cinci ani”.

„Am avut fantezii în care descărcam un revolver în capul oricărei persoane albe care mi-ar fi ieșit în cale, îngropându-le apoi corpul și ștergându-mi mâinile de sânge, în timp ce mă îndepărtam fără sentimente de vinovăție, cu un salt în pas, ca și când aș fi făcut o favoare lumii”, a mai spus ea.

Mai târziu în cadrul prelegerii, dr. Khilanani, care a spus că este de origine indiană, a descris inutilitatea încercării de a vorbi direct cu oamenii albi despre rasă, numind-o „risipa respirației noastre”.

„Cerem unui prădător violent și dement care crede că este un sfânt sau un supererou să accepte responsabilitatea”, a spus ea. „Nu se va întâmpla. Au cinci găuri în creier”.

Cum își apără dr. Aruna Khilanani discursul încărcat de violență

Dr. Khilanani, psihiatru criminalist și psihanalist, a declarat sâmbătă într-un e-mail că cuvintele ei au fost scoase din context pentru a „controla narațiunea”.

Ea a spus că prelegerea sa „a folosit provocarea ca instrument pentru un angajament real”:

”Dacă vrei să lovești inconștientul, va trebui să simți adevărate sentimente negative”, a spus ea. „Vorbirea mea metaforică despre propria mea furie a fost o metodă pentru ca oamenii să reflecteze asupra sentimentelor negative. Pentru a normaliza sentimentele negative. Pentru că, în caz contrar, se va transforma într-o acțiune violentă”.

Dr. Khilanani a menționat că prelegerea ei a fost inițial bine primită. După ce a oferit-o, mai mulți participanți au lăudat comentariile ei despre feedul online.

Școala de medicină din Yale se dezice de prelegerea psihiatrului din New York

Școala de medicină din Yale a anunțat, într-o declarație că, după discursul doctorului Khilanani, mai mulți membri ai facultății și-au exprimat îngrijorarea cu privire la observațiile ei.

În cele din urmă, liderii școlii au decis să limiteze accesul la videoclip la cei care ar fi putut participa la discuție – membrii comunității Yale.

Liderii școlii au adăugat, de asemenea, un disclaimer la videoclip pentru a „sublinia că ideile exprimate de vorbitor intră în conflict cu valorile esențiale ale Școlii de Medicină din Yale”, se spune în declarație. (sursa)

Articolul precedentPandemia a crescut cheltuielile românilor cu sănătatea, locuința, mâncarea, ”tăind” de la educație, îngrijire personală și cultură (date oficiale)
Articolul următorAstăzi încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională. Calendarul examenului