”Vacile sunt noul cărbune” – este mesajul unui grup de investitori care somează economiile globale să ia măsuri urgente pentru a reduce nivelul de gaze cu efect de seră emise de către industria agricolă. În caz contrar, statele vor rata țintele de climă și mediu din acordul de la Paris.

Rețeaua FAIRR, formată din investitori care gestionează active de peste 38 trilioane de dolari a solicitat ca obiectivele specifice privind emisiile din agricultură să facă parte din planurile climatice ale națiunilor G20 la summit-ul ONU privind clima de la Glasgow, din luna noiembrie. Investitorii susțin că progresul actual nu va permite țărilor să atingă obiectivele acordului de la Paris.

În ciuda faptului că agricultura însumează în prezent o treime din totalul emisiilor globale, niciunul dintre statele membre G20 nu a inclus obiective specifice pentru emisiile agricole în planurile lor actuale, mai notează investitorii.

Jeremy Coller, președintele FAIRR și director executiv al Coller Capital, a declarat: „Vacile sunt noul cărbune. Emisiile provenite din agricultură și utilizarea aferentă a terenurilor sunt la un nivel cu gazele cu efect de seră emise de UE, SUA și Japonia combinate.”

Potrivit lui Coller, cercetările efectuate de grupul său de investiții sugerează că primele 40 de companii din sectorul cărnii s-ar putea confrunta cu o pierdere de până la 11 miliarde de dolari din costul crescând al carbonului.

Tot el avertizează, însă, că această poziție a grupurilor de investiții nu trebuie confundată moralitatea, iar prioritățile lor rămân generarea de capital. ”Dar investitorii se întreabă ce rost are să mai ai o pensie în 2050, dacă lumea o să fie prea fierbinte pentru a mai ieși la pensie?” (sursa)

Articolul precedentTone de fructe și legume românești – aruncate zilnic la gunoi. Fermierii sunt nemulțumiți de prețurile prea mici din piață
Articolul următorRomânii sunt cei mai săraci europeni când vine vorba de averea financiară