Guvernul Orban a depus Luni la Parlament proiectul de lege pentru instaurarea stării de alertă, după expirarea, în 15 Mai, a stării de urgență.

Realist vorbind, scrie ziare.com, indiferent de bunăvoința Parlamentului și de viteza lui de reacție (Marți proiectul a intrat în procedură de urgență și va fi votat azi, n.r.), este practic imposibil ca pe 15 Mai la ora 0, legea care introduce noile restricții ale stării de alertă să fie în vigoare. Pentru că nu dă voie calendarul legislativ.

Dacă o adoptă Miercuri, legea nu poate ajunge la promulgare mai devreme de Vineri, adică respectând cele 2 zile impuse de lege pentru contestare la CCR. Dacă președintele o promulgă Vineri și imediat e publicată în Monitorul Oficial, tot nu poate intra în vigoare decât dupa 3 zile
.

Senatul a adoptat de altfel ieri proiectul de lege al guvernului Orban privind starea de alertă după ce l-a modificat substanțial. Potrivit raportului elaborat de senatorii juriști Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență așa cum prevede actuala lege.

Proiectul inițiat de Guvern a creat nemulțumirea parlalmentarilor de la toate formațiunile politice. USR și PLUS au avertizat că acesta “favorizează politizarea administraţiei publice”.

Parlmentarii USR susțin că starea de alertă “nu trebuie să fie folosită de partidul la guvernare nici pentru politizarea administraţiei publice, nici pentru a-şi pregăti viitoarele campanii electorale”.

“Astfel de prevederi ridică serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea măsurilor, care par gândite mai puţin în interesul cetăţenilor şi mai mult al partidului aflat la guvernare. Starea de alertă nu trebuie să fie folosită de partidul la guvernare nici pentru politizarea administraţiei publice, nici pentru a-şi pregăti viitoarele campanii electorale”, avertizează USR.

În orice caz însă, acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.

Articolul precedentȘi dacă vaccinul nu va veni niciodată?
Articolul următorGâlceava lui Iohannis (PNL) și a lui Orban (PNL) cu Parlamentul (PSD, PNL, USR, UDMR, Pro, minorități, PMP, ALDE, neafiliați) și cu CCR