Ungaria a decis să încheie cu Gazprom un acord pe 15 ani pentru furnizarea de gaz. Acesta va intra în vigoare din 1 octombrie 2021. Acordul va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie, iar Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute.

Ungaria încheie cu Gazprom un acord pe 15 ani pentru furnizarea de gaz. Acesta va intra în vigoare la 1 octombrie 2021, a anunţat luni ministrul afacerilor externe de la Budapesta, Peter Szijjarto. Acordul cu grupul rus include opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.

„De asemenea, am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, fără a oferi alte detalii, menționează Reuters.

Acordul va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie. Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute. Prin Serbia va livra 3,5 miliarde metri cubi şi un miliard de metri cubi via Austria.

Precizările oferite de grupul rus Gazprom

Grupul rus Gazprom a confirmat că a avut loc o întâlnire cu ministrul ungar al afacerilor externe.

„Părţile au analizat mai multe aspecte importante, precum şi perspectivele de cooperare în domeniul gazelor naturale, inclusiv livrările de gaze spre Ungaria”, a informat grupul rus, într-un comunicat de presă.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

Peter Szijjarto a subliniat luni că, în conformitate cu termenii noului acord, cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor ajunge în Ungaria printr-un interconector de gaze de la graniţa cu Serbia, care va deveni operaţional până în luna octombrie.

De asemenea, în perioada următoare, va fi inaugurată o nouă conductă, denumită BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria. (sursa)

Articolul precedentSindicaliștii trag un semnal de alarmă: salariile din 2021 MAI MICI decât în 2019!
Articolul următorNici măcar o clipă grijile acestui guvern nu au fost îndreptate către cei cu adevărat în nevoie