Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza noului coronavirus. Industriile cele mai afectate au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, iar criza economică apărută este departe de a se termina. Piața muncii a fost greu încercată în această perioadă. Mulți oameni au rămas fără slujbe, iar angajatorii au fost nevoiți fie să tragă obloanele, fie să reducă drastic activitatea, conform digi24.ro.

„Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere. Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, spune Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri.

Diaspora întoarsă acasă îngroașă numărul șomerilor

Numărul românilor care au rămas fără un loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date ale autorităților nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate.

„Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, arată Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin). (sursa)

Articolul precedentȘi dacă premierul ar fi băut, mâncat și fumat toată ziua în birou, tot avea timp în weekend să pregătească prelungirea stării de alertă
Articolul următorPrefectul ”Dumi” cel pro…mpt!