Statele membre ale Uniunii Europene nu s-au pus încă de acord dacă să taie sau nu accesul Moscovei de la rețeaua globală de plăți interbancare, vitală pentru economia Rusiei, relatează CNN. Țări precum Polonia sau Lituania ar vrea ca Rusia să fie eliminată din sistemul SWIFT, pe când cele care au legături economice mai strânse cu rușii, ca Germania sau Italia, ar dori să adopte sancțiuni mai puțin severe.

Pe măsură ce aliații occidentali lucrează la răspunsul coordonat pe care îl vor avea la invazia rusă a Ucrainei, pare foarte probabil ca UE să ia decizia controversată de a tăia accesul Rusiei de la SWIFT, rețeaua foarte sigură prin care se efectuează plățile interbancare și care conectează mii de instituții financiare din toată lumea.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani din întreaga lume spre Rusia și invers. Această situație ar avea un impact serios asupra afacerilor rușilor cu clienții străini și ar putea produce daune reale economiei țării.

Polonia și țările baltice vor să elimine Rusia din SWIFT. Germania, Italia și Ungaria – nu

Cu toate acestea, națiunile UE sunt împărțite dacă să facă sau nu acest pas. Surse de top din UE au declarat pentru CNN că există o diferență de opinie între statele membre UE în privința sancțiunilor.

State precum Polonia, Estonia, Letonia și Lituania doresc ca eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT să facă parte din cel mai nou pachet de sancțiuni care va fi anunțat puțin mai târziu joi, în timp ce țări ca Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice mai strânse cu Rusia, nu doresc acest lucru.

Un diplomat de top al UE a spus că în acest moment „are loc o conversație”, dar că e de părere că interesele economice ale statelor europene vor triumfa, probabil, ceea ce ar înseamna ca autoritățile de la Bruxelles să nu taie accesul Rusiei de la SWIFT. (sursa)

Articolul precedentNATO va activa pentru prima dată în istorie planurile de apărare pentru Europa de Est
Articolul următorAr fi MARE păcat să avem iar graniță cu URSS-ul… Între timp, rușii atacă Insula Șerpilor, la 40 de kilometri de Sulina!