ANAF ar urma să preia amenzile pe care autoritățile locale nu le pot încasa de la persoanele fizice, inclusiv prin executare silită sau muncă în folosul comunității, prevede un proiect de lege pregătit de către parlamentarii UDMR. Sumele pe care ANAF le-ar obține din executarea silită a celor care nu-și achită amenzile ar deveni venituri la bugetul de stat. UDMR argumentează această propunere prin capacitatea redusă a primăriilor de a încasa amenzile, dar și prin mobilitatea ridicată a persoanelor fizice, pe care Fiscul le poate urmări mai ușor. Astfel, amenzile în cazurile care contravenienții nu achită amenzile, refuză munca în folosul comunității și nu au bunuri care pot fi urmărite de primărie, amenzile vor trece în administrarea ANAF în loc să rămână în portofoliul primăriilor până la eventuala prescriere.

Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește că veniturile provenind din amenzi achitate de persoanele fizice se varsă la bugetele locale unde acestea își au domiciliul, astfel competența executării silite în caz de neplată revenind în prezent organelor fiscale locale.

“În realitate, executarea amenzilor contravenționale, îndeosebi a celor aplicate persoanelor fizice domiciliate în localități de mici dimensiuni constituie o problemă spinoasă pentru autoritățile locale. Un aspect îl reprezintă acuta lipsă de resurse umane și de expertiză în privința derulării’ procedurilor de executare silită. De asemenea, îngreunarea activității de colectare a sumelor provenind din amenzi este accentuată de creșterea mobilității populației, de libertatea de stabilire oriunde în țară sau în spațiul Uniunii Europene fără știrea autorităților unde se află domiciliul care figurează în actele oficiale. În astfel de condiții, localizarea contravenientului, respectiv a bunurilor urmăribile sau identificarea disponibilităților bănești depășește capacitatea logistică a unei primării”, arată parlamentarii UDMR.

În cazul în care procedurile de executare silită sunt epuizate, autoritățile locale sunt obligate să solicite instanțelor înlocuirea amenzilor cu sancțiunea prestării de activități în folosul comunității. În multe cazuri localizarea contravenienților este imposibilă sau aceștia refuză să se conformeze deciziilor instanțelor de a presta activități în folosul comunității.

Potrivit UDMR, sunt primării în țară care au acumulat și continuă să adune sute sau chiar mii de procese verbale de constatare a contravențiilor a căror executare ridică obstacole procedurale și practice insurmontabile, iar beneficiul de pe urma cheltuielilor pe care le implică executarea sancțiunilor contravenționale în termeni de resurse umane și de timp este inexistent: nici sumele de bani nu pot fi încasate și nici activitățile în folosul comunității nu sunt prestate.

De asemenea, argumentează parlamentarii, neîncasarea amenzilor duce la neatingerea scopului acestora, anume de a educa și de a descuraja încălcarea legii.

Implementarea sistemului informatic PatrimVen, în cadrul căruia vor fi conectate instituțiile statului, inclusiv primăriile, ar facilita executarea amenzilor de către autoritățile locale, însă sistemul nu este extins suficient în prezent.

Agenția Națională de Administrare Fiscală dispune atât de bazele de date care îi permit executarea sancțiunilor sub forma amenzilor contravenționale cât și de expertiza în domeniul executării silite.

Astfel, proiectul prevede ca, în urma adoptării unei hotărâri a organului deliberativ local, vor putea fi transmise spre recuperare ANAF procesele verbale de constatare a sancțiunilor aferente amenzilor care îndeplinesc anumite condiții:

  • persoana pe numele căreia a fost completat procesul verbal de contraventie nu a achitat amenda în urma comunicării acestuia și a somației,
  • au fost epuizate procedurile de executare silită – însemnând tie că identificarea sau localizarea persoanei nu au putut fi realizate, fie că pe raza localității debitorul nu are bunuri urmăribile, nu are disponibilitati bănești sau conturi curente identificabile, inclusiv în urma consultării altor instituții/autorități, potrivit procedurilor de executare silită reglementate de Codul de procedură fiscală,
  • dacă persoana a fost localizată, aceasta refuză soluția de înlocuire a amenzii cu activități prestate în folosul comunității, refuz pe care îl va exprima în scris.

Măsura este menită să nu împiedice persoanele care doresc să înlocuiască amenda cu prestarea de activități în folosul comunității să solicite acest lucru instanțelor competente, acesta fiind un drept care nu le poate fi încălcat.

Inițiativa legislativă nu are impact asupra cheltuielilor bugetului consolidat:

  • în cazul bugetelor locale este vorba despre amenzi a căror executare este imposibilă în prezent și care urmează a fi prescrise în termenul legal prevăzut,
  • la nivelul veniturilor bugetului de stat, prin ANAF se oferă posibilitatea de executare a unor amenzi, așadar de majorare a veniturilor bugetului de stat ca urmare a executării acelor sancțiuni săvârșite de contravenienți care dețin conturi bancare sau bunuri urmăribile în alte localități decât cea de domiciliu. (profit.ro)

Articolul precedentO scurtă istorie pentru „8 Martie”, de la greve și politică, până la bomboane și flori
Articolul următorUcraina va înceta dragarea pe canalul Bîstroe. Comisia Europeană spune că prioritatea zero e creșterea capacității canalului Sulina