Guvernele trebuie să îşi îmbunătăţească eforturile de combatere a pandemiei şi scăderilor economice în ciuda nivelurilor record de datorii, spune Fondul Monetar Internaţional, conform The Guardian.

Organizaţia transmite un mesaj clar ţărilor bogate, cerându-le să continue acordarea de credite ieftine pentru a limita efectele generate de virus: „Trebuie să se pună mai mult accent pe nivelul ridicat al sărăciei, rata şomajului şi inegalitatea socială”.

FMI a declarat că, deşi suma pe care au cheltuit-o până acum guvernele – 12 trilioane de dolari – va aduce datoriile la 100% din PIB-ul global, ţările au nevoie în continuare de pachete de stimulare a economiei, de vreme ce perioada de iarnă prezintă din ce în ce mai multe incertitudini.

De asemenea, şefa Băncii Centrale Europene – Christine Lagarde – a declarat că cea mai mare temere a sa este că ajutorul fiscal pentru muncitori şi compani ar putea fi retras prea devreme. Oficialii băncii centrale americane (Fed) au lansat un apel similar cu privire la Statele Unite, unde negocierile privind următoarea doză de stimulente sunt blocate de Congres.

Gita Gopinath, economist şef în cadrul FMI, a arătat că pandemia va lăsa cicatrici profunde asupra pieţei muncii, fiind alimentate de nivelul scăzut al investiţiilor şi privarea copiilor de educaţie.

Între timp, Banca Mondială a probat un plan de 12 miliarde de dolari pentru a garanta ţărilor în curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinurile anti-COVID-19. (sursa)

Articolul precedentPoate România să fabrice Remdesivir, medicament produs deja în Ungaria?
Articolul următorInstitutul Cantacuzino produce un medicament care creşte rezistenţa organismului la infecţii