Multe animale de companie sunt comercializate ilegal în UE, generând profituri mari cu risc redus și oferind adesea o sursă de venit profitabilă rețelelor infracționale.
Pentru a reduce comerțul ilegal cu animale de companie, deputații europeni au cerut un plan de acțiune la nivel UE, sancțiuni mai stricte și obligativitatea înregistrării animalelor într-o rezoluție adoptată în plen pe 12 februarie.

Europenilor le pasă de animale

Câini și pisicile se numără printre cele mai populare animale de companie în UE și mulți dintre noi îi considerăm parte din familie. Majoritatea europenilor țin la bunăstarea prietenilor lor cu blană: 74% consideră că animalele de companie ar trebui să fie mai bine protejate.

Traficul poate duce la condiții inadecvate de creștere a animalelor, puii fiind separați de mamele lor prea devreme. Animalele riscă și călătorii lungi în condiții de stres, de multe ori fără hrană și apă. Traficul poate însemna și risc la adresa sănătății publice, deoarece animalele crescute ilegal de multe ori nu sunt vaccinate și pot contribui la răspândirea turbării, a paraziților și a bolilor infecțioase la animale și oameni. Acesta distorsionează și piața internă, deoarece consumatorii atrași de prețurile mici cumpără de multe ori animale de companie online, fără să fie conștienți de riscuri.

Măsuri pentru bunăstarea animalelor, protecția consumatorilor și sănătatea publică

Parlamentul a cerut un sistem UE compatibil pentru înregistrarea animalelor de companie într-o rezoluție adoptată în 2016. Acum, deputații europeni cer Comisiei să vină cu o propunere pentru un sistem de identificare obligatoriu și de înregistrare a câinilor și pisicilor la nivel UE, pentru mai multe controale și sancțiuni mai stricte împotriva celor care furnizează pașapoarte false pentru animale. Deputații mai vor o definiție comună a fermelor de pui, deoarece diferențele dintre standardele de bunăstare a animalelor duc la prețuri diferite, care sunt exploatate de crescătorii ilegali.

Deputații europeni doresc reguli de creștere a animalelor de companie și încurajează statele UE să pună în practică registre pentru crescătorii și vânzătorii autorizați. În plus, aceștia vor să încurajeze oamenii să adopte, în loc să cumpere, animale de companie.

sursa: Parlamentul European

Articolul precedentVal de concedieri la Oradea: CONFIRMAREA!
Articolul următorCoronavirus: de ce TREBUIE să fim ”paranoici”?