O directivă a Uniunii Europene va cere viticultorilor să comunice cu precizie conținutul licorii din sticlele comercializate.

Nu toate vinurile sunt curate. Chiar miroase puternic a chimicale, așchii de lemn și sulfiți în colțurile unor pivnițe. Totuși, nimic de pe etichetă nu ne spune cu exactitate compoziția vinurilor. Care este acest mister care înconjoară această băutură, de parcă ceea ce am băut nu ar putea să ne otrăvească? Dintre toate produsele alimentare, vinul (și băuturile spirtoase) rămâne singurul produs despre care nu știm nimic.

Și îl înghițim liniștiți, cu o încredere oarbă. Lucrurile se vor schimba însă: la sfârșitul anului 2023, o directivă europeană va obliga producătorii de băuturi alcoolice să îndeplinească toate cerințele privind informațiile nutriționale, ingredientele și aditivii lor, scrie Liberation.

Spre deosebire de clișeul romantic (cum chipurile prin podgorii, producătorii culeg ciorchinii cu mâna într-o lumină aurie, dimineața devreme, iar strugurii sunt călcați în picioare de copii drăgălași), marea majoritate a vinurilor urmează procese de transformare pur industrială pe parcursul fermentării lor.

De la recoltare până la îmbuteliere, se folosesc nenumărați aditivi și auxiliari: adăugare de sulf, acid tartric în funcție de pH pentru a echilibra băutura finală, enzimare pentru a accelera extracția mustului și a favoriza limpezirea, adăugarea de așchii de lemn și drojdie pentru a modifica intensitatea aromatică, adaos de bacterii lactice, pulbere de scoarță de stejar cu așchii de lemn pentru a modifica gustul.

Unele podgorii mari, foarte faimoase și foarte scumpe, nu au niciun interes să dezvăluie toate secretele lor despre vin. Și există multe trucuri, cum ar fi produsele care maschează cantitatea de pesticide din vin, așa cum au denunțat activiștii anti-pesticide.

Cu toate acestea, treptat, alături de etichetele care există deja pentru viticultori și comerciați (etichete AB, Nature et Progrès, Biodyvin, Demeter etc.), vom asista la apariția celebrelor coduri QR. „Cu acest sistem, Europa se poate pregăti pentru etichetarea nutrițională de mâine”, crede Adrien Tréchot. (sursa)

Articolul precedentComuna Borod pregătește îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Anunț public privind decizia etapei de încadrare
Articolul următorCîte cărți a citit, totuși, Rareș Bogdan?